Каква монета ще сложим в празничната погача
Секция: ЛЮБОПИТНО
21 Декември 2025 16:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Каква монета ще сложим в празничната погача

/КРОСС/ Броени дни ни делят от Коледа и Новата година - времето, в което традицията среща бъдещето. Тъй като България се подготвя за смяна на валутата, в навечерието на празниците изниква един необичаен въпрос: евроцентове или български лев ще изберем за късмет в празничната питка?

Мненията за това каква монета да срещнем в погачата се оказват разнообразни. Някои избират сигурността на познатото, докато други залагат на символиката на новото.

„Ще сложа и от двете - и лев, и евро, за да има за двама човека", споделят две жени в анкетата.

Подобно е мнението и на възрастна дама, която вижда в комбинацията символ на прехода: „И двете - за бъдещето и за настоящето".

Други обаче остават верни на традицията. „Само българското левче ще си запазя и догодина", категорична е друга баба. Един от анкетираните мъже пък с усмивка споделя, че съпругата му работи в банка и вече разполага с новите монети, затова се надява в тяхната питка да се падне евро. Има и такива, които подхождат практично: „Нямам още евро. Като взема пенсията, тогава".

Докато българите решават какъв късмет да сложат, шеф Светлана Илиева разкрива как да приготвим идеалния хляб за трапезата. Според нея тайната не е само в продуктите, но и в отношението.

Всички съставки трябва да бъдат на стайна температура. Маята трябва да е оставена предварително да „шупне" заедно със захарта. Шеф Илиева посочва една от най-честите грешки: „В повечето рецепти се казва да направите кладенче в брашното и да добавите другите съставки. Това е грешка. Аз започвам първо с течните - яйца, мая, масло и мляко". Млякото трябва да е леко затоплено, така че да не пари при допир.

На Нова година тя препоръчва погачата да е сладка, за да тръгне годината „със сладост".

Брашното се добавя постепенно. В началото сместа прилича на гъсто палачинково тесто - така се избягват бучките. „Когато месиш, трябва да си спокоен, защото хлябът е една голяма душа и какъвто си ти, такъв ще стане и той", споделя Светлана.

Правилният начин е тестото да се избутва с длан, докато с другата ръка се върти. Тестото е омесено правилно, когато при натиск се връща обратно. „Трябва да е меко колкото камбанката на ухото", пояснява тя. След това се оставя да втаса между 30 и 40 минути, в зависимост от топлината в помещението.

Декорацията се прави от специално тесто от равни части нишесте и брашно с малко сол. Традиционен елемент в нейната питка е лозата или гроздът. „Това е елемент от шевицата, който означава плодородие, успех, берекет и семейно щастие", обяснява тя.

Нова телевизия, „Събуди се"