"Червената къща" 18-22 април 2011
Секция: CROSS ПРЕСЦЕНТЪР
15 Април 2011 21:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
13 Април 2011 г.
13 април (сряда) 2011, 18.30 часа - откриване
14-30 април, всеки ден от 15.00 до 19.00 ч., без събота и неделя
зала „Безименна", зала „Гъливер"
The Dreamers
Фотографска изложба на Яна Бюрер Тавание
Това са снимки на легла - в четири институции за хора с умствени увреждания и психични разстройства в Македония. Но авторът - журналистът Яна Бюрер Тавание, разследвала състоянието на тези "домове" и в България, Румъния, Сърбия и Хърватска - казва, че мястото е без значение - тези легла могат да са от почти всяка друга институция в региона. В институциите няма шкафчета или гардероби; всички принадлежности на хората са върху, или около леглата им. Така, когато погледнете към една снимка, виждате всичко, което човекът от това легло притежава на този свят. И обикновено не виждате нищо. Това не са портрети на легла. Това са портрети на хора. Хора с отнет живот и идентичност. Заключени в институцията завинаги. Хора, чиито легла са техните ковчези.
Вход свободен

18 Април 2011 г.
18 април (понеделник) 2011, 18.00 ч.
Червена зала
Климат. Култура. Промяна. - ІІ част
Гьоте-институт създава съвместно с организацията ECOMOVE International тази филмова поредица, която посочва причините за съвременната криза и представя възможни начини за преодоляването й.
Рецепти за бедствие (Recipes for Disaster) (Финландия, 2008, 85 мин., документален, реж. Джон Уебстър)
Кинодокументалистът Джон Уебстър ни прави съпричастни към опита да се живее с колкото се може по-малко отделяне на въглероден двуокис. В продължение на една година той и неговото семейство се опитват да сведат собствената си „следа" в околната среда до глобално приемлива мярка. Духовито и достоверно той разказва на какви неприятности и препятствия се е натъкнал в ежедневието, но и какви нови свободи е открил. Филмът разкрива не само очебийното противоречие между реално съществуващия и способния да ни осигури бъдеще начин на живот, а и новото качество на живота, което се крие в промяната. Да имаш или да бъдеш.
На английски и фински език с руски субтитри.
Когато айсбергът започва да се дели (Wenn der Eisberg kalbt) (Германия, 2002, 6 мин., мокументален, реж. Силви Холбаум, Грегор Шуберт)
Петдесетгодишният Манфред Биндер е известна фигура в един неголям град в провинция Хесен. Наричат го „Леонардо да Винчи на Рюселсхайм". На опасността от стопяване на полярните шапки, той противопоставя своята „капсула за оцеляване".

Вход за отделна прожекция от фестивала: 4/3 лв.
Абонамент за цялата поредица от тридневни прожекции и дискусията на 26 април: 15/10 лв.

18 Април 2011 г.
18 април (понеделник) 2011, 20.00 ч.
Червена зала
Климат. Култура. Промяна. - ІІ част
Гьоте-институт създава съвместно с организацията ECOMOVE International тази филмова поредица, която посочва причините за съвременната криза и представя възможни начини за преодоляването й.
Над водата (Über Wasser) (Австрия/Люксембург, 2007, 82 мин., документален, реж. Удо Маурер)
Филмът обръща внимание на най-важния ресурс за оцеляването на човека. В три епизода той показва хора, които се сблъскват с най-различни феномени като суша, наводнение и замърсяване на питейната вода. Освен индивидуалните съдби, лентата разкрива преди всичко едно - драматичните последици от климатичните промени се проявяват в районите, които най-малко имат вина за възникването на проблема. Така че той неминуемо поставя и въпроса за глобалната справедливост.
На бенгалски, казахски, суахили и немски език с английски субтитри.
Преди наводнението: Тувалу (Vor der Flut: Tuvalu) (Великобритания/Франция, 2004, 62 мин., документален, реж. Пол Линдзи)
Филмът разказва за тихоокеанския остров Тувалу, който поради климатичните промени само след няколко десетилетия ще потъне в океана. Тувалу, някога третата по бедност страна в света, продаде през 90-те години своя интернет домейн .tv и с това ощастливи своите 10 000 жители с невероятно повишаване на благосъстоянието. С парите в страната се настани „американският начин на живот" заедно с типичното за него разхищение на ресурси. С иронично-меланхоличен тон филмът описва завладяващия пример на съвременния западен модел на живот и показва същевременно колко е трудно да се откажем краткосрочно от потребление в полза на дългосрочно качество на живота. И то дори ако негативните последици вече чукат на вратата. На английски и тувалийски език с руски субтитри.
Те ще дойдат в града (Германия, 2008, 1 мин. 20 сек., анимационен, реж. Тило Еверс)
Изгледи от един голям град в бъдещето: огромни сгради, безлюдни, западнали, обрасли с храсти. Изведнъж става ясно какво се е случило...

Вход за отделна прожекция от фестивала: 4/3 лв.
Абонамент за цялата поредица от тридневни прожекции и дискусията на 26 април: 15/10 лв.

19 Април 2011 г.

19 април (вторник) 2011, 18.00 ч.

Червена зала
Сдружение „Позор" представя:
Северно сияние - дни на нордското кино
Свободни като птици (Vogelfrei) (Латвия, 2007, 95 мин.; реж. Янис Калейс, Янис Путнинс, Гатис Смитс, Анна Видулея)
Четирима режисьори се опитват да уловят простички, но съществени преживявания на един човек в различни периоди от живота му - детство, юношество, зрялост и старост. Четирите слабо обвързани сегмента образуват единен разказ и се преплитат там, където всяка случка предоставя отправни точки към останалите.
На латвийски език с български субтитри.
Вход за отделна прожекция: 6/4 лв.
Абонамент за всички 6 прожекции: 30/20 лв.

19 април (вторник) 2011, 19.00 ч.

зала „Пеша Николова"
Критическият квартет говори за: „Господин М." (Автор: Георги Тенев, Издателска къща „Алтера", 2010);
Публичен разговор за произведение от съвременната българска литература, публикувано през последната една година. Квартетът са: Ани Бурова, Дарин Тенев, Галина Николова и Пламен Петров. Опитаме се да създадем пространство на срещата и общностното говорене, където говорещите заедно с присъстващите тълкуват конкретно литературно произведение от случващата се тук и сега българска литература. Място, където звучи живото критическо слово, където се свързваме чрез книгите, артикулираме съ-гласията и не-съгласията си, мненията и съ-мненията си, и пр. Очаквайте през месец май: модератор: Галина Николова: „Зелено и златно" (Автор: Силвия Чолева, Издателска къща „Жанет-45", 2010)
Модератор на срещата: Пламен Петров
На български език.
Вход свободен

19 април (вторник) 2011, 20.00 ч.
Червена зала
Сдружение „Позор" представя:
Северно сияние - дни на нордското кино
Къси светлини (Low Lights/Artimos Šviesos) (Литва, 2009, 92 мин.; реж. Игнас Мискинис)
Романтично „роуд муви" за приятелството, в което се заформя любовен триъгълник между двама мъже и една жена по време на ритуално нощно каране. Студеното градско пространство е трансформирано и заредено с ентусиазъм, за да донесе на триото надеждата, от която така отчаяно се нуждае.
На литовски език с български субтитри.
Вход за отделна прожекция: 6/4 лв.
Абонамент за всички 6 прожекции: 30/20 лв.

20 Април 2011 г.

20 април (сряда) 2011, 17.30 ч.
зала „Пеша Николова"
Център за либерални стратегии: Семинар „Стопанска (социална) България: Бъдещето през културата на миналото" представя:
Концесионната политика на Сговористкото правителство, 1926-1931 г.
Лектор: Румяна Първанова (Институт за исторически изследвания, БАН)
Водещи на семинара: Румен Аврамов (Център за либерални стратегии) и Мартин Иванов (Институт за история, БАН)
На български език.
Вход свободен


Всеки ден без събота и неделя, между 15.00 и 19.00 ч.
зала "Андрей Николов"
Духът намира тялото
Постоянна експозиция на скулптури на Андрей Николов
Вход свободен