19-26 май в НДК
Секция: CROSS ПРЕСЦЕНТЪР
16 Май 2011 14:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
София /КРОСС/ На 19 май от 18.30 часа в НДК /партер запад, фоайе пред зала 5/ ще бъде открита  "СТРАНИЦА ОТ КАМЕННАТА КНИГА НА  БЪЛГАРИЯ". Картината е посветена на 30 годишнината на НДК - уникално място за синтез на изкуствата, средище на световната култура и дом на българската духовност.

На 20 май от 10.00 часа в зала 8 на НДК , ще се състои Кръгла маса - 1700 години ЕДИКТ НА ТОЛЕРАНТНОСТТА/ Сердика 311г. сл. Хр./. През 311 г. в Сердика Император Галерий издава прословутия Едикт на толерантността, който официално прекратява гоненията на християните в Римската империя  и поставя ново цивилизовано начало за бъдещото развитие на целия свят.
В 3D формат ще бъде показана възстановка на античния град Сердика.


На 26 май от 11 часа в зала 3.1 ще се състои премиерата на луксозен албум "ТОВА Е НДК" в рамките на Програма "30 години НДК".
Богато илюстрованият албум представя НДК преди всичко с неговата уникална постоянна колекция от стенописи, дървопластики, гоблени, скулптури, металопластики и пр., разположени в залите и фоайетата на комплекса. Специално внимание се отделя на архитектурата, дизайна и инженеринга на ансамбъла и околното пространство. Изданието е тиражирано на български и английски език във формат 70х100/8 (24х30 см), обем - 25 коли (208 страници). Всеки екземпляр има и носител (CD) с пълен дигитален вариант на двата езика.
В представянето ще вземат участие съставителите и авторите на изданието.

Съставители: проф. Владислав Паскалев, акад. Светлин Русев, Петър Първанов, Христо Друмев

Автори на текстове: арх. Георги Бакалов, инж. Владимир Русев, проф. Магдалина Станчева, Петър Първанов, акад. Светлин Русев, Христо Друмев

Фотографи: Лъчезар Гушев, Живко Арабов, Михаил Енев и фотоархив на НДК