Онкоболна: Къде са моите пари?
Секция: Здраве
30 Септември 2013 09:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Онкоболна: Къде са моите пари?

/КРОСС/ Десетки жени, които се борят с рака на гърдата, са изправени пред риска да спрат скъпоструващото си лечение, защото то не се поема от Здравната каса (НЗОК). До края на август задълженията на държавните болници са 326.5 млн. лв., а общите задължения ще са повече от 500 млн. лв.

 „От 20 г. си плащам здравните осигуровки. Къде са моите пари?" - попита в ефира на bTV Диана Борлакова, която страда от рак на гърдата. Тя добави, че дава толеранс на институциите до края на деня. Утре започва т.нар. розов месец за съпричастност с болните от рак на гърдата.

 „Лентичката ще е черна, а не розова, ако не вземат решение. Имам план за действие, зад мен са всички пациентски организации и ще реагираме остро", категорична беше Борлакова и уточни, че тя и останалите, към които НЗОК все още не е поела конкретен ангажимент, ще поискат хуманно убежище, ако този проблем не бъде решен.

 „Нямам отговор от НЗОК, нито съм чула за ново заседание по повод онкоболните. Не съм чула официално изявление на никоя от институциите", поясни Борлакова. Тя разказа, че поддържала контакт с шефа на НЗОК Румяна Тодорва „до момента, в който призна, че касата няма пари и че онкоболните не са неин ангажимент".

 „Недопустимо е пациентите да бъдат въвличани във финансовата рамка на НЗОК и това да е обяснение защо не могат да получат едно или друго лечение", коментира бившият шеф на касата д-р Пламен Цеков.

Изпълнителният директор на Александровска болница д-р Костадин се изказа по другия наболял проблем в родното здравеопазване - предречените от здравния министър фалити. „Александровска болница категорично не е пред фалит, но е с недофинансирана дейност. Такива са големите болници в България. 80% от болните постъпват в 20 болници в страната, най-вече в унивесрситетските", поясни д-р Ангелов.

Той припомни, че преди година имаше реформи - намаляване на цената на изотопа - от 3 на 2 хил. лв. Това, по думите му, станало без обяснение и „допринесло" Александровска болница да генерира 2 млн. лв. дефицит. Това не касае пациентите, но здравното заведение дотира всяко едно изследване с 1000 лв. Според д-р Ангелов трябват много пари, за да се поддържа болница като Александровска.

Никой от НЗОК не пожела да коментира пред bTV наболелите проблеми в българското здравеопазване. „Чакаме на някой да му се отвори сърцето и да му се събуди съвестта", пожела си Диана Борлакова.