Дончев: Има инструменти да се избегне спирането на плащанията
Секция: ИКОНОМИКА
05 Декември 2013 09:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Дончев: Има инструменти да се избегне спирането на плащанията

/КРОСС/ Има инструменти да се избегне спирането на плащанията по оперативната програма "Околна среда", уверен е депутатът от ГЕРБ Томислав Дончев. Той е един от бившите министри, които според ЕК и според премиера Пламен Орешарскиносят отговорност за преустановяване на плащанията по оперативната програма. Вчера мнистър-председателят заяви в НС, че предходното правителство трудно може да избяга от тази отговорност.

На обвиненията на управляващите Дончев отговори още вчера от социалната мрежа Фейсбук като заяви: "От цялата словесна вакханалия по темата еврофондове, разбирам единствено, че правителството дори не знае, защо е спряна ОП "Околна среда"".

Преди прекъсването на плащанията се знае месец или два. Може да се преговаря и с одиторите, и с Европейската комисия. Не знам защо това не се случи, обясни днес пред БНР бившият министър по еврофондовете Томислав Дончев.

Действието беше изключително бързо, бих казал светкавично, обясни той.

Според него вариантътсега е: "Когато самата държава-членка е убедена, че нещо в системата не е наред, да отиде и да каже в Брюксел: Колеги, нещо при нас в плащанията не е наред , дайте ни три или четири месеца сами да си почистим системата и през този период ние няма да ви пращаме искания за плащане. Това се прави, по-този начин се избягва замразяване на плащанията."