Уволнени топят шефа за неплатени данъци
Секция: БЪЛГАРИЯ
13 Декември 2013 19:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Уволнени топят шефа за неплатени данъци

София /КРОСС/ Уволнени служители топят бившите си шефове за укрити данъци. Това са сред най-честите сигнали за укриване на налози, които се получават в Информационния център на НАП.
Всяка година се получават около 2000 сигнала, половината от които са по телефона. Бившите работници най-често докладват, че шефовете им не са ги осигурявали на цялата заплата, като дават тази информация, чак след като бъдат уволнени. Но много често в НАП има и сигнали от бивши съпрузи, скарани съдружници и съседи. Много често сигналите за укрити данъци са придружени и с документи, които доказват реалните доходи на бившите съпрузи или партньори в бизнеса.
Комшиите най-често се топят за доходи от наем, които не се декларират пред данъчните. За да подадете сигнал в НАП, трябва да кажете имената си и ЕГН, тъй като анонимни доноси данъчните не проверяват. По-добре не използвайте фалшива или открадната самоличност, за да подадете сигнал до НАП. След като се получи сигнал, данъчните проверяват в системата ЕСГРАОН дали този човек е реален. Освен това често пишат благодарствено писмо за подадените данни. И понякога се очаква, че този човек никога не е звънял в НАП, а името и ЕГН са използвани от някой съсед, който иска да остане анонимен. Кражбата на личните данни обаче се преследва от закона. И такива случаи се предават на Комисията за защита на личните данни, пише "Стандарт".