САЩ може да наложи санкции на Украйна заради насилието
Секция: СВЯТ
18 Декември 2013 08:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
САЩ може да наложи санкции на Украйна заради насилието

/КРОСС/ САЩ може да наложи санкции на властите в Украйна заради насилието срещу протестиращите в Киев. Такава проекторезолюция бе представена пред Конгреса от демократа Елиът Енгел, предаде РИА Новости.

„Камарата на представителите призовава правителството на Украйна да привлече под отговорност тези, които имат връзка с насилието срещу мирните демонстранти, и да свали обвиненията от тези, които са били задържани за осъществяването на своите демократични права. Камарата призовава САЩ и ЕС да дадат ясен знак на украинските власти, че тези, които са санкционирали хората или упражнявали насилие, трябва да понесат лична отговорност", се казва в текста й.

Резолюцията призовава украинските власти и опозицията да проявяват сдържаност и да се ангажират с диалог с оглед мирното уреждане на кризата.

"В случай на по-нататъшното използване на сила от страна на властите срещу мирни демонстранти Камарата на представителите на САЩ може да осъществи целенасочени санкции срещу тези, които са поискали използването на сила или са упражнявали насилие над демонстрантите", се посочва още в текста.

Протестите в Украйна започнаха в края на ноември, когато президентът Виктор Янукович обърна курса на страната от Европа, като замрази преговорите за асоциирано членство, към Москва.

Снимка: Булфото; всички права запазени