Спешната помощ се бави заради зъбобол и одрасквания от котка
Секция: Здраве
10 Януари 2014 08:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Спешната помощ се бави заради зъбобол и одрасквания от котка

/КРОСС/ "Спешните екипи в София са 14. Около 12 посещения са имали средно моите колеги от Спешна помощ в София на смяна, докато в Кюстендил например средно посещенията на спешните екипи са по 4 посещения на смяна". Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" д-р Ангел Ангелов, нач. Отдел „Медицински дейности"-Спешна помощ.

"Голям проблем в Спешната помощ е, че много често екипите ни трябва да ходят по адреси заради зъбобол, одраскване от котка и така нататък - случаи, които не попадат в спешните, по този начин се губи ценно време и ресурси за случаи на пострадали от катастрофи, инфаркти и така нататък и често въпросните пациенти умират, докато екипите дойдат до тях. Спешните екипи в София ходят на по 17 адреса, екипите например във Видин ходят средно на по 3 адреса, а заплатите и на двете места са едни и също - 650 лева. Докога трябва да чакаме, за да се променят нещата в положителна посока?", попита д-р Ангелов.

"Натовареността на спешните екипи средно е 12 посещения на смяна в София, но много често стига до 20 и над 20 посещения на смяна". Това каза от своя страна репортерката на БТВ Теодора Трифонова, която е направила документалния репортаж за БТВ „Репортерите" - Спешна недостатъчност.

От моите разговори, които имах с лекарите и екипите на Спешна помощ, почти всички от тях ми заявиха, че са били в един или друг момент заплашвани, когато са отивали на адреси. Една от причините за демотивацията на екипите на Спешната помощ е ниското заплащане", смята репортерката на БТВ.