„Тракия икономическа зона“ е привлекателна за турските инвеститори
Секция: ИКОНОМИКА
17 Януари 2014 13:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„Тракия икономическа зона“ е привлекателна за турските инвеститори

/КРОСС/ „България е членка на ЕС и за турските инвеститори това може да представлява голямо предимство. Ако успеете да презентирате добре „Тракия икономическа зона" имате големи шансове наши фирми да инвестират в нея в автомобилния сектор и селското стопанство". Думите на Областния управител на Бурса Мюнир Каралоглу цитираха преди ден турските вестници и телевизии. Водеща новина в регионалните медии на над 3-милионния мегаполис бе 3-дневното посещение, от 13 до 15 януари, на българска бизнес делегация, водена от двамата управители на „Тракия икономическа зона" - доц. д-р инж. Никола Добрев и инж. Пламен Панчев.

Целта на визитата бе опознаване на търговско-индустриалните зони и възможностите за инвестиции в двете страни. Новината е номер едно и в официалния сайт на валията на Бурса.

„България е най-близкият ни съсед. Има много причини да развиваме добросъседството си", каза губернаторът Каралоглу при срещата си с инж. Добрев, инж. Панчев, г-н Фаик Коркмаз - мениджър от „Сиенит Холдинг" и зам. председател на Общинския съвет на Куклен, и кмета на побратимената община Орханели г-н Ирфан Татлиоглу.

Българските бизнесмени представиха предимствата на „Тракия икономическа зона" /ТИЗ/, един от най-мащабните български икономически проекти.

„Зоната обединява 6 индустриални зони в района на Пловдив, първата, от които стартира преди 18 години. Досега над 120 чужди и български инвеститори са вложили над 1 милиард евро в ТИЗ", изтъкна инж. Пламен Панчев. И добави: „Знам, че вашите инвеститори са много предприемчиви. Нашето желание е повече турски бизнесмени да инвестират в зоната, да последват примера на своите сънародници от концерна „Техно Акташ".

На въпроса на валията дали компании, които имат интерес към хранително-вкусовата промишленост, ще имат подходящи условия за инвестиции, доц. д-р инж. Никола Добрев подчерта, че в състава на ТИЗ са зони с различна икономическа специфика. „Именно това прави „Тракия икономическа зона" уникална - има зони с агро сектор, с високотехнологичен сектор, с насоченост тежка индустрия и т.н. Инвеститорът има реални възможности за избор."
Българската делегация бе посрещната сърдечно и от кмета на голяма община Бурса Реджеп Алтепе, чийто първи думи бяха, че майка му е от Куклен.