Журналист с български корени получи престижна литературна награда в Русия
Секция: Русия
17 Януари 2014 17:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Журналист с български корени получи престижна литературна награда в Русия

/КРОСС/ За романа си "Тихият войник" тв журналистът Андрей Бинев получи престижна награда за "Най-добра книга на журналист за годината" в Русия.
Федералната агенция за печат и други средства за масова информация в Русия (наричано още „Роспечат" с ранг на министерство), обобщи резултатите от годишната награда за "Най-добра книга на журналист за годината". Лауреат за 2013 година стана популярният руски тв и радио журналист - Андрей Петрович Бинев с романа, който излезе в 2013 година «Тихият войник» на издателство "Эксмо".

Повествованието в романа разкрива живота на главния герой Павел Тарасов в период 1935 - 1965 година, който бяга от мизерията на своето родно село в търсене на по-добър живот. Младият герой влиза в казармата, а по-късно става личен гард на генерал Будьони. Павел преживява партийните чистки и драматичния ход на Великата отечествена война...
Журналистическата кариера на Андрей Бинев започва в българското издание „Днес и утре" на Агенция за политически новини през 1980 г. Там авторът пише очерци на руски и български език. По-късно през 1989 година става завеждащ отдел в седмичника „Аргументи и факти", а от 1993 година е в „Общая газета" на същата позиция, след което става директор развитие и кореспондент на вестника за Югоизточна Европа, Близкия Изток,както и заместник на вицепрезидента на „РТВ прес".
През 1997 година започва да работи като консултант редактор и коментатор към ВГТРК (Общоруската държавна телевизионна и радио компания), а също и като специален кореспондент в обществено-политическата редакция на „Вести". Бинев се изявява като сценарист и автор на документални филми. От 2001 година е ръководител на отдел Регионална и кореспондентска мрежа и информация в Радио Русия. Водещ е на редица политически блокове в пряк ефир, той е и дипломатически кореспондент и др. В периода 2003 - 2006 година работи в телевизионното предаване „Събития" на тв компания ТВЦ. Води предаванията „Маяк. Дежурна част" и „Национална сигурност", а от 2010 година е ръководител и водещ и на всекидневното токшоу „Свободният слушател" в Радио Русия. В предаването интервюира изтъкнати и популярни личности от различни сфери - музиканти, учени, актьори, режисьори, писатели, предприемачи и др.
Първия роман на Андрей Бинев излиза през 2008 година със заглавие „Риба за президента". По-късно през 2010 година, излизат още две негови книги: сборникът „Трима" и романът „Вирусът на подлостта", които носят на автора голям успех сред читателите.
Андрей Бинев е потомък на военни: дядо му е бил генерал в Съветската армия, а баща му полковник в Българската авиация. Журналистът е историк по образование и преди да започне журналистическата кариера, работи като следовател в криминалния отдел в продължение на 10 години. Всички тези негови биографични данни са изключително важни за читателите, за разбирането на наградения роман «Тихият войник».