Когато слоновете излязат на война, страда тревата
Секция: Анализи
20 Януари 2014 10:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Когато слоновете излязат на война, страда тревата

/КРОСС/ Депутатът от БСП Страхил Ангелов е изразил подкрепа към режима на сирийския лидер Башар Асад, стана ясно от репортаж на местна телевизия, показващ срещата му с председателя на сирийскя парламент Мохамад Аллахам.

Новината провокира реакцията на външния министър Кристиян Вигенин, който се възмути в профила си във Фейсбук от поведението на Ангелов и поиска да му бъде наложена санкция от партийното ръководство.

"Посещението на депутата Страхил Ангелов в Сирия и едностранната му подкрепа за управляващия режим е безотговорен акт, който противоречи на принципната и балансирана позиция както на България, така и на БСП. Очаквам председателят на НС г-н Миков и председателят на ПГ на КБ г-н Станишев да предприемат необходимите действия за отстраняването му от поста председател на парламентарната група за приятелство със Сирия - при над 100 000 убити сирийци, милиони бежанци и вътрешно разселени, приятелството със Сирия не е тъждествено с приятелство с Асад", смята Вигенин.

Потърсен за коментар Ангелов заяви пред в. "Сега", че сам е инициирал посещението и пътува на собствени разноски, а не е командирован от парламента Депутатът отказа подробности какви срещи е имал до момента и с кого още ще се срещне, но увери, че няма намерение да говори с бунтовническите сили, които сравни с "Ал Кайда". Като цел на посещението си Ангелов посочи ситуацията със сирийските бежанци у нас и хуманитарната ситуация там.

Предишният му опит да отпътува за Сирия беше по покана на Хасковската търговско-промишлена палата. Сега обаче от думите му стана ясно, че има сериозна промяна в първоначалните намерения за бизнес със Сирия.

"Ситуацията от хуманитарна гледна точка тук е толкова тревожна, че мисля, че е недостойно да се говори за бизнес", уточни той. Председателят на хасковската палата Янчо Янев обаче заяви пред "Сега", че депутатът е в Сирия, включително и за да подготви посещение на българска бизнес делегация през февруари.

 

Всичко това даде повод на Нидал Алгафари да напише на стената си във Фейсбук: 

Приятели,
Сирийската телевизия, подчинена на диктатора, излъчи репортаж- новина, че българска делегация начело с народния представител Страхил Ангелов от Коалиция за България се е срещнала с председателя на народното събрание назначено от сирийския диктатор. Въпреки уверенията на външният ни министър пред чуждестранни медии, че това няма да се случи и външната политика на Република България е непроменена, въпреки уверенията на Председателя на българското Народно събрание, че няма да има парламентарна делегация която да подкрепи диктатора избиващ народа на Сирия се случи. В излъчения репортаж се твърди, че Ангелов е изказал подкрепата си за режима в Сирия и, че неправдиво се показват действията на армията на диктатора. Логично е да попитам дали това е позицията на председателя на парламентарната група, председател на БСП и на ПЕС. Подобна политика, давам мигач на ляво, а завивам на дясно може и да способ но в Европа и цивилизования свят се приема като лъжа и непредсказуемост.
В деня в който този народен представител от парламентарната група ръководена от Станишев е бил обгрижван от диктаторската власт, са избити стотици мирни граждани на Сирия. В същото време когато виковете на измъчваните в занданите молещи за милост, народения ни представител е на диктаторската софра, доволно похапващ и небрежно се усмихващ се! Удобно излегнал се в креслото в което лидера на Хизб Аллах е седял преди него, а българският народ се чуди как да изхранва хиляди прогонени от същия диктатор бежанци в България е за мен нелепо, нечовешко и смърдящо на гнилост.
Господин Миков, надявам се поне, че този народен представител не представлява официална делегация на Народното събрание!

 

Тази вечер пък е премиерата на документалния филм "Когато слоновете излязат на война, страда тревата" за режима на Башар Асад в раздираната от гражданска война Сирия ще се превърне в благотворително събитие за бежанците от страната в България.

Всички приходи от прожекцията тази вечер от 19 ч. в Дом на киното ще отидат в помощ на Центъра за бежанци в кв. "Овча купел", съобщиха сдружение "Позор", организаторите на кинофестивала за арабско и северноафриканско кино MENAR, в чиято програма е филмът. Според тях филмът представлява ранен обзор на бежанската криза и подчертава важни стратегически дебати, които играят ключови роли за тези, които се опитват да устоят на режима.

Режисьор и сценарист на 52-минутната лента от 2012 г. е Яра Лий, бразилец от корейски произход, който извън кино проектите си, е основател на благотворителната фондация Caipirinha. Кариерата му включва близо 20 заглавия, основно пълнометражни и късометражни продукции на теми като първата жена в управлението на Афганистан, бунтовете в Сиера Леоне и Конго, образователната система в Либерия, геноцидът в Руанда и битките между екстемистките групировки в страната през 1994 г.

Преди премиерата си в България, "Когато слоновете излязат на война, страда тревата" е преминал през международните кинофестивали в Багдад, Рио де Жанейро, Александрия, Ливан, както и Фестивалът на Арабското кино в САЩ, където е пуснат по кината в Чикаго и Вашингтон. Премиерните прожекции на филма преминават и през Великобритания, Германия, Филипините, Украйна, Канада.

Филмът ще бъде прожектиран и на 23 януари от 18 ч. в Червената къща. Програмата на MENAR, обединяваща игрални, късометражни и документални филми от региона, продължава до 1 февруари.