Прокуратурата проверява строителна фирма за втори изоставен проект
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Февруари 2014 20:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Прокуратурата проверява строителна фирма за втори изоставен проект

/КРОСС/ До 4 март Бургаската районна прокуратура трябва да се произнесе по жалба на ЗЗД "Нова надежда" срещу бургаската фирма "Комфорт строй инженеринг".
Сигналът е подаден още м.г., но заради липса на движение по него на 23 януари т.г. кооператорите отново за пуснали писмо до ВКП. Срокът е удължен до 4 март, държавното обвинение ще се произнесе дали има основание за образуване на наказателно производство, уточни говорителят на прокуратурата Георги Чинев.
Първата копка на строежа е направена през 2008 г., но до днес той е на ниво гаражи, казва Яна Чехларова, председател на дружество "Нова надежда", което обединява 24 кандидат-новодомци. Те са купили "на зелено" жилищата от "Комфорт строй инженеринг", направили са пълната вноска, поискана от строителите. Шеста година обектът е в застой. Собствениците го наричат "Кота нула".
Хората вече са прежалили парите си, парадоксът е, че не могат да продължат строителството дори със собствени средства, тъй като т.нар. суперфикция - отстъпеното право на строеж, е издадено на името на фирмата, обяснява Чехларова. Управителят Йосиф Петров от години бил в Германия.
Ужилените новодомци отдавна нямат надежда, че той може да довърши обекта, но настояват държавното обвинение да го издири и задължи да прекрати суперфикцията, за да отблокира строежа.
Т.нар. "Кота нула" е втората жилищна кооперация, зарязана от "Комфорт строй инженеринг". Първата - "Арена" е оставена на ниво груб стоеж. Кооператорите създават сдружение и я довършват сами. В края на м.г. те отпразнуваха с водосвет получаването на Акт 16.
Натрупала опит от "Арена"-та, където има семейно жилище, Чехларова се заема да помага на завлечените от "Кота нула", така се появява и сдружението "Нова надежда".
Въпреки че "Арена" официално е въведена в експроатация, обитателите на жилищата все още не са присъединени към мрежите на ВиК и EVN. Проблемът с инфраструктурата е изпитание към всички бургазлии, които са решили да живеят в тази част на "Меден рудник", тъй като не са приключили процедурите за отчуждаване на частните имоти, предназначени за изграждане на улици, обясняват новодомците.
Това е най-новата жилищна зона в комплекса, строителството започва след 2000 г., над 0,5 млн. лв. са дадени от община Бургас за пълно обследване на собствеността, проведени са редица процедури по отчуждаване на частите от имоти, предвидени за изграждане на улици, доизградена е и "ВиК" - мрежата в Районен център с външни средства по проект за рехабилитация на водоснабдителната и канализационна мрежа на квартала, заявиха от местната администрация.
Те не отговориха конкретно кога ще се реши проблемът на "Арена", но от отговора стана ясно, че има изготвен работен инвестиционен проект за главната транспортна артерия в Районен център - Меден рудник, която ще се финансира по оперативна програма. Поетапно ще се проектира и изгражда второстепенната улична мрежа в тази зона в зависимост от разполагаемия финансов ресурс, твърдят от община Бургас, пише "24 часа".