Ран и Ът: Така и не разбрахме къде отидоха парите на българска държава отпреди 1989 г.
Секция: БЪЛГАРИЯ
02 Април 2014 12:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ран и Ът: Така и не разбрахме къде отидоха парите на българска държава отпреди 1989 г.

/КРОСС/ Направихме всичко възможно за един честен, открит и прозрачен план. Искахме да предоставим достъп и на двете страни - и на опозицията, и на ръководството. Правителството на Луканов или следващото не са се опитвали да ни казват по какъв начин да работим. Бяхме абсолютно свободни да говорим с когото искаме. В един момент бяхме изненадани да научим, че ни обвиняват и двете страни, казва Роналд Ът в интервю за БНР.

След издаването на плана Rahn-Utt работихме с правителството на СДС и ситуацията беше подобна на тази с валутния борд. В резултат от токсичната политическа среда в България, им бяха необходими седем години, за да достигнат до тези идеи. Изгубихте седем много ценни години, за да поемете в посоката на приватизация.

Категорично няма никакви тайни глави на доклада, никакви частни споразумения, изтъкват авторите на документа и добавят: „Препоръките ни бяха традиционни. Мисля, че при вас изобщо нямаше ефект на шокова терапия. Ако вие бяхте последвали приложения в Естония и Полша модел на истинска шокова терапия, щяхте да се справите по-добре с тази ситуация. Световната банка е давала много лоши съвети и препоръки на доста европейски страни и бих казал, че тя насърчава едно по-скоро назадничаво икономическо развитие.

При вас имаше шокова терапия, но това беше по-скоро рана, която вие сами си нанесохте и тя не ви помогна да се справите по-бързо със ситуацията.

Най-голямото ни разочарование бе по отношение върховенството на закона.

Плоският данък беше едно много мъдро решение. В момента вие се намирате в една много конкурентоспособна позиция, смятат специалистите.

Така и не разбрахме къде отидоха парите на българска държава отпреди 1989 г. Когато ние пристигнахме, те вече не бяха тук, добавят Ран и Ът.

Двамата не искат да критикуват МВФ за действията в Украйна, но не са съгласни с подхода на институцията.

Поводът за за посещението на Ричард Ран и Роналд Ът в България е представянето на книга и филм. Филмът разказва за случилото се в началото на прехода, за историята около т. нар. План „Ран-Ът" и разбива митовете, които витаят около него, обяснява икономистът от Института за пазарна икономика Петър Ганев и допълва: „А защо сега? В ситуацията, в която се намираме, може би повече от всякога е важно да разберем какво се случи по време на прехода, кое направи така, че някои неща да не се получа, а други да се получат?"