Фонд „Математика на бъдещето” пожела успех на отбора по МГ „Баба Тонка” с математическа картина
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Юли 2014 14:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Фонд „Математика на бъдещето” пожела успех на отбора по МГ „Баба Тонка” с математическа картина

/КРОСС/ За един от символите на Фонд „Математика на бъдещето" към училищното настоятелство на Математическа гимназия „Баба Тонка" е избрана картина, подарък от пловдивската художничка Мишел Вълчева. Това съобщи днес председателят на обществения съвет на Фонда Иван Иванов, управител на фирма „Тива Ком".

Тази картина обвързва математиката - сечението на Фибуначи, и сградата - емблема на Русе - Доходното здание. Тя е дарение от Мишел Вълчева специално за инициативата и затова Иван Иванов пожела младите състезатели от гимназията, които в събота заминават на международно състезание в Хонг Конг, да носят заряда на тази творба в сърцата си и да се върнат с награди.

„Нашите дарители даряват не само пари, но най-вече своите лични усилия, интелект и способности", каза още Иван Иванов.

Фондът се превърна в гарант за всяко дете, група, отбор, които чувстват, че имат потенциал и възможности да се явят на състезание, така че да могат да разчитат на подкрепа.

„Това е най-важното, което успяхме да постигнем като фонд за година и половина", допълни инициаторът на тази кауза.

Иван Иванов разказа накратко за създаването на Фонд „Математика на бъдещето" през 2013 г. с идея да се подкрепи отборът, който да се яви на престижното математическо състезание в Хонг Конг.

„Лесно успяхме да намерим съмишленици и идеята бързо излезе от първоначалните си рамки и решихме да я развием с подкрепата и на други мероприятия и с привличане на нови съмишленици, за да популяризираме и гимназията, и успехите й на градско и вече на национално ниво", сподели Иванов.

Той съобщи, че в каузата са увлечени бивши възпитаници на гимназията, успешни в своите сфери хора.

„Създадохме обществен съвет от 10 активни личности, свързани с Русе и математическата гимназия, успяхме да изградим вътрешни правила за работа на фонда, която ще ни помага и занапред да го развием в желаната от нас посока, така че да се ползва от повече ученици и техните ръководители", сподели инициаторът на Фонда.

Той благодари на основните виновници за съществуването на Фонд „Математика на бъдещето" - Митко Кунчев, директор на Математическа гимназия „Баба Тонка" - Русе, който го е подкрепил още миналата година и помага за развиването на идеята, а също и на Светослав Михов, който е председател на училищното настоятелство и юридически рамкира работата на Фонда, така че той да работи добре и прозрачно.

Председателят на обществения съвет на Фонд „Математика на бъдещето" благодари и на по-активните членове - Анатоли Димитров и Дамян Дамянов и най-вече на журналистите, тъй като една от основните задачи на Фонда е популяризиране на дейността му и на училището. Той пожела успех на отбора, който в събота отпътува за Хонг Конг за международното състезание и благодари на ръководителите му Боряна Куюмджиева и Ивайло Кортезов.

„От учредяването си досега фонд „Математика на бъдещето" е финансирал инициативи с общо 30 хиляди лева, като в момента той разполага с 43 хиляди лева", съобщи директорът на Математическа гимназия „Баба Тонка" - Русе Митко Кунчев.

Общо 20 са регистрираните дарители до сега. С реализацията на идеята за фонд, който да подкрепя учениците и техните преподаватели, се дава възможност на учителите да се съсредоточат върху подготовката за различни прояви, а не върху търсенето на пари, допълни директорът. Той каза още, че към инициативата са се присъединили фондациите „Русе - град на свободния дух" и „Бистра и Галина".

„Това, което искам да кажа на тазгодишните участници в Хонг Конг е, че зная колко е усилена подготовката и колко време отнема, но си заслужава, тъй като там освен призови места можете да намерите и нови приятели", сподели Никол Иванова от отбора на математическа гимназия - Русе за състезанието в Хонг Конг през 2013 г.

Тя допълни, че там е намерила приятели със сродни интереси от различни страни, с различни култури, с които продължава да поддържа контакти. „Ние успяхме да вземем няколко награди от там, пожелавам същото и на вас", обърна се Никол към състезателите Никола Казлачев, Даниел Петров, Максим Къснеделчев и Теодор Недев и техния преподавател Боряна Куюмджиева.