Журналист от мястото на катастрофата на Боинг 777: Не разбирам защо досега тук няма експерти
Секция: СВЯТ
21 Юли 2014 13:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Журналист от мястото на катастрофата на Боинг 777: Не разбирам защо досега тук няма експерти

/КРОСС/ Австрийският кореспондент Кристиан Вершутц се намира на мястото на катастрофата на малайзийския самолет Боинг 777 в Грабов, предаде ИноТв. Той разказа пред зрителите, че съдебни експерти тук все още няма, както няма и обяснение за отсъствието им на мястото на трагедията.

„Аз не разполагам с информация за малайзийските експерти. Но аз мисля, че тук трябва да има две групи експерти, като една от тях трябва да бъдат съдебни, които да изследват телата на загиналите. И аз не разбирам, защо те вече не са тук. Те могат да пристигнат от Киев до Днепропетровск и след това, както направих аз, да пътуват до тук с кола и да изследват останките”, заяви журналистът.

„За експертите, които трябва да разследват причините за катастрофата, може би, е по-сложно. Територията е по-голяма, при това в околностите има сражения, тоест безопасността в случая, може да бъде сериозен проблем. Но защо съдебните експерти все още не са пристигали тук за разследване на причините за падането на самолета – това не мога да разбера”, учуден е репортерът.

Описвайки обстановката в района, където е паднал самолетът, Вершутц отбеляза: „Около мястото, където е паднал самолетът е спокойно. Но на разстояние от 20-30 км от него ситуацията е съвсем различна. Водят се ожесточени сблъсъци за Луганск. Вчера вечерта под обстрел попаднаха покрайнините на Донецк. Очевидно обстрелът бе от страна на украинската войска. Пострадаха жилищни домове и училища. Това означава, че всичко както и преди, се свежда до военното решаване на конфликта или до опит за такова решаване”.

Припомняме, че до този момент единствената международна делегация, която е посетила мястото на трагедията е ОССЕ.