Мобилните телефони – необходими, но вредни
Секция: Технологии
23 Септември 2014 08:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мобилните телефони – необходими, но вредни

/КРОСС/ Мобилният телефон е станал постоянен спътник в живота ни. Някои от вас може би са се събудили именно благодарение на него. Учени от целия свят обаче алармират, че прекомерната близост с GSM-ите може да навреди на нашето здраве. Мобилните телефони са част от ежедневието на над 2 милиарда души по целия свят. От години учените се опитват да разберат дали мобилните устройства могат да ни разболеят. В България изследвания по въпроса са провеждани от Института за космически изследвания и технологии към БАН. Какви са заключенията до момента?

"Най-различни екипи от учени работят по тази тема. Резултатите често са противоречиви, но ако трябва да се обобщи - да, по принцип електромагнитните полета, създавани от мобилната телефония вредят на нашето здраве", заяви проф. д.т.н. Гаро Мардиросян, Институт по космически изследвания и системи към БАН, в ефира на БНТ.

Учените със сигурност имат доказателства за това, че мобилните телефони повишават телесната ни температура. Този ефект е еднакъв и при смартфоните, и при обикновените GSM-и и се увеличава, колкото по-близо е апаратът до нашето тяло. За момента се отхвърлят хипотезите, че GSM-ите могат да причинят ракови заболявания, но международни проучвания сочат, че при продължително въздействие тези излъчвания могат да засегнат сърдечно-съдовата, репродуктивната или мозъчната дейност.

Специалистите също съветват да не отделяме повече от 10 минути за един разговор и повече от час за разговори на ден. Иначе, от двата пола в по-неблагоприятна позиция са мъжете, които често държат телефоните си в джобове, където телефонът е много по-близо до нашето тяло, отколкото когато е в чанта, което пък е предпочитаният избор на дамите.