Първият випуск на „Училище за радио" на БНР се дипломира
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Октомври 2014 17:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Първият випуск на „Училище за радио" на БНР се дипломира

София /КРОСС/ Участниците в първия Майсторски клас на „Училище за радио" - БНР Академия се дипломираха успешно. На официална церемония в БНР, лекторите и учениците получиха своите сертификати лично от г-н Фредерик Франц - бизнес мениджър „Квалификации" в Европейския съюз за радио и телевизия (EBU), г-н Жером Годфроа - популярен радиоводещ във Франция и преподавател във Висшето училище по журналистика в Монпелие и г-н Радослав Янкулов - генерален директор на БНР.
„БНР сега разполага с екип от десет квалифицирани лектори, според стандартите на EBU, способни да преподават най-добрите практики в радиожурналистиката. Провеждам курсове в повече от десет държави по цял свят. Оценката ми за журналистите от БНР е изключително висока. Като виждам резултатите от тяхната работа днес и ентусиазма на техните ученици съм убеден, че проектът „Училище за радио" - БНР Академия ще продължава да се развива. Очаквам в новите випуски да се включат журналисти от всички български медии", заяви Фредерик Франц.

В приветствието си към радиоабсолвентите г-н Жером Годфроа посочи, че една от тайните на добрия журналист е да умее да слуша внимателно събеседника си. „БНР е медията в България, която пази традициите на радиото повече от 80 години. Бъдещето на общественото радио е част от модернизирането на цялата медийна среда, а БНР Академия е проектът, който полага основите на това бъдеще. Училището дава ключа към верните отговори за успешна журналистика в условията на новата цифрова медийна реалност".
„Щастлив съм, че моята идея за създаване на „Училище за радио", която е част от управленската ми концепция, се реализира успешно и днес ние имаме удоволствието да аплодираме първия випуск на БНР Академия", коментира генералният директор на БНР Радослав Янкулов. „Проектът нямаше да може да бъде реализиран без подкрепата на Европейския съюз за радио и телевизия. Благодарен съм и лично на Фредерик Франц и Жером Годфроа за тяхната работа и подадената ръка. „Училище за радио" днес доказа своя потенциал и се надявам, че следващите випуски ще бъдат все по-успешни".
След изпитната сесия, журито на БНР Академия единодушно определи Пламен Коцев /Радио Видин - БНР/ за най-добре представилия се радиожурналист в Майсторския клас. За отличния си успех той получи и специална грамота „100 от 100".
Кандидатите за следващия випуск на Майсторския клас на „Училище за радио" ще бъдат определени чрез конкурс със събеседване. БНР Академия ще отвори врати отново през януари 2015 г.