Малките модулни реактори може да се окажат решение на проблема с производството на енергия от ВЕИ
Секция: ИКОНОМИКА
19 Октомври 2014 16:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Малките модулни реактори може да се окажат решение на проблема с производството на енергия от ВЕИ

/КРОСС/ Имаме достатъчно електроенергийни мощности, които могат да осигурят пазара през зимния период. Това обаче не трябва да успокоява политиците и стабилизирането на енергетиката трябва да бъде във фокуса на новото българско правителство, каза енергийният експерт Йордан Йорданов в интервю БНР.

Всяка криза поставя на масата проблеми, чието разрешаване трябва да започне незабавно. У нас обаче от години се говори за диверсифициране на източниците и изграждане на газови връзки със съседните страни, за каквото ни съветва и последният доклад на Европейската комисия. Реалните действия обаче се бавят, отбеляза Йорданов.

Съобщението за пробив в преговорите между Русия и Украйна за доставките на природен газ не трябва да ни успокоява, посочи той и препоръча новото правителство да не отлага за след зимата тежките решения за енергетиката и стратегия за развитието на сектора.

Важни в решението на проблемите с производството на енергия от възобновяеми източници може да се окажат малките модулни реактори, инсталирани в ядрената централа. Технологията доскоро се е използвала само във военната и космическата индустрия. В последните години обаче се развива и България вече закъснява в нейното внедряване, отбеляза Йорданов.

Няма нищо притеснително в ситуацията около последното плащане на АЕЦ „Козлодуй" към „Уестингхауз", посочи Йорданов и я определи като слаб PR. Действията на ръководството на ядрената централа трябва да са по-прозрачни, добави той.

Новината за превод на 7 млн. лв. от АЕЦ „Козлодуй" към "Уестингхауз" предизвика проверка от страна на Министерството на икономиката и енергетиката, която показва, че плащането е регулярно и свързано с дейностите по удължаване на живота на Пети и Шести блок в АЕЦ „Козлодуй".