Напредваме в договарянето по европейски програм
Секция: БЪЛГАРИЯ
13 Ноември 2014 13:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Напредваме в договарянето по европейски програм

/КРОСС/България има доста голям напредък в договарянето по европейски програми, но нещата много зависят от новото правителство, заяви в Брюксел еврокомисарят Кристалина Георгиева по време на представянето на кандидатурата на Варна за Европейска младежка столица 2017.

„Аз разчитам, че Борисов и неговите министри ще отделят много внимание на това да могат бързо да тръгнат европейските пари там, където има работа за довършване по програмите. Програма „Околна среда", която беше спряна, отново тръгва към България. Моето послание към местната и централната власт е - недейте да допускате да загуби страната ни дори и един лев", каза Георгиева, цитирана от Дарик.

Тя увери, че все още има време да се довърши усвояването по старите програми, но не бива да се бавим с новите, защото конкуренцията за парите на Европа е много голяма, а бюджетът е по-малък в сравнение с предишния период.

„Както винаги тези, които представят по-бързо добри проекти, по-бързо получават пари по тях. Да не забравяме, че новата комисия готви и 300 милиардна програма за инвестиции за Европа. Тоест, ние трябва да мислим за усвояването на парите по европейския бюджет, но и за това как да се възползваме от тази инвестиционна инициатива на новата комисия, как да сме между тези, които имат добри идеи, добри проектни предложения, въвличат частния сектор, за да участваме колкото може повече", коментира еврокомисарят.

По думите на Кристалина Георгиева е рано да се каже дали може да бъде отворена мярка срещу България заради актуализацията на бюджета за 2014-та, който предвижда 3,7 процента бюджетен дефицит.

„Първо правителството трябва да се мотивира защо той надминава 3 процента и какви мерки смята да предприеме, за да го върне под тази граница. Времето, когато се вземат такива решения е април. Аз съм убедена, че правителството няма да чака до април, за да обоснове защо е така и какво ще се направи, за да не попаднем в наказателна процедура. Това, което трябва да направи страната, е да погледне внимателно на перспективата за следващата година - какви са очакванията за приходи и разходи в бюджета, дали е реално да може той да се върне под 3 процента. Ако не - какви мерки ще се предприемат. Ние не искаме от страните механично да прилагат 3 процента. Възможно е да се даде отсрочка, както това е направено за някои, но трябва да има сериозна причина за това. Най-сериозната винаги е провеждането на структурни реформи. Ако България може да покаже, че това правителство е готово да свърши работа, която не е била свършена в миналото, и за това му трябва малко време и това е убедително доказано, тогава може да има малко отвореност, но засега е рано да се каже. Правителството не е имало възможност дори да помисли точно в какви параметри да се движи бюджетът за следващата година и какви реформи ще може да изпълнява", посочи Георгиева.

За България вече е одобрена подкрепа от 10 милиона евро от Европейския фонд за солидарност, която е насочена към Варна и Добрич - двата региона, които пострадаха през лятото, съобщи още българският еврокомисар и изрази надежда, че в следващите дни парите ще тръгнат по предназначение.

„Преговорите по бюджета вървят буквално тази седмица. В петък ще бъде много критичен ден за това да постигнем споразумение между съвета, парламента и комисията. Ако това не стане в петък, ще стане в близките дни. Тази година има изключително голям размер на преводите, които трябва да се направят от едни страни към други. Моята преценка и тази на колегите ми е, че трябва да дадем повече време на страните да могат да платят, ако не са го направили в пълен размер. За нас това е около 7 милиона евро и с решението, което взехме в комисията, даваме възможност на България до 1 септември догодина да направи тази вноска", обясни Георгиева, която изрази подкрепата си за Варна в борбата й за титлата Европейска младежка столица.

„Варна е много хубав град с хубави млади хора и прекрасни учебни заведения. Знам колко са интелигентни варненци, така че не виждам как да нямате шанс. Но ние като комисари сме задължени да запазим неутралност. Трябва да сме отворени за всякакви кандидатури. Но като българка, която много пъти е била във Варна за хубаво и за лошо, аз имам голямо уважение към варненци и се надявам, че с вашия кмет, с подкрепата на Европарламента, ще има много успехи", добави Кристалина Георгиева.