Отличиха млади изобретатели
Секция: Наука
14 Ноември 2014 08:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Отличиха млади изобретатели

/КРОСС/За да стимулират креативните младежи, от Националния институт за образование при фондация ,,Миню Балкански" за втора поредна година отличиха млади изобретатели. Ученици от София, Пловдив, Русе и Сливен получиха много повече от признание за своите опити - те спечелиха нова техника, с която да продължат да експериментират, съобщи БНТ.

Когато сме жадни пием чаша вода, но как да сме сигурни, че в тази кана има само вода, и то чиста. Един млад изобретател може да го докаже и то единствено чрез шума от водата.

Григори Матеин - изобретател, ученик в Първа немска гимназия, каза: "Ето това е шума, който ние изследваме".

За нас това е нормален шум - чуваме го когато си правим чай. За Григори е доста повече - носител е на много информация. Момчето нагрява водата с 40 вата мощност. Затваря я в звукоизолирана кутия и записва с микрофон шума. Така доказал, че звукът от балончетата, които се отделят на повърхността на нагревателя е различен. Малките сферички се пукат по-бързо или по-бавно, ако във водата има примеси.

Григори Матеин - изобретател, ученик в Първа немска гимназия: "С този метод се засичат концентрации на спирт от 0,1 % алкохол в чиста вода и това е различно от обикновената чиста вода".
Но Григори не е сам, има си съмишленик. Преди година приятел завел момчето във Факултета по физика при професор Пашов - от тогава не са спирали с изследванията на вода. Събрало ги любопитството и продължават с проектите.

Проф. Асен Пашов - преподавател по физика във Факултета по физика към СУ: "Плановете са ни да изследваме други течности с други примеси и да видим кои други примеси влияят на спектъра на шума във водата и след това да преценим дали този метод може да намери някакво практическо приложение".
Григори Матеин - изобретател, ученик в Първа немска гимназия: "След още доста изследвания е възможно да правим разлики надявам се между чиста вода и мръсна вода и това може да се приложи в екологията. И бензини, различни видове бензини - това може да се приложи в индустрията".

Извън лабораторията и науката младият изобретател е ученик в 12 клас в немската гимназия в София и вече чертае планове за бъдещето - свързани отново с физиката и експериментите.