България осъди атентата в Йерусалим
Секция: БЪЛГАРИЯ
18 Ноември 2014 12:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
България осъди атентата в Йерусалим

/КРОСС/България осъжди остро атентата срещу синагога и религиозно училище в Йерусалим, извършен по-рано днес и довел до човешки жертви.

Съпричастни сме към скръбта на близките на убитите и изразяваме надежда за бързо възстановяване на ранените.

Такава агресия нанася тежки щети върху междуетническите и междурелигиозните отношения между двете страни. Призоваваме и Израел, и палестинците да положат всички усилия за овладяване на напрежението, с оглед възстановяване на мирния процес и връщане към политическите механизми за решаване на проблемите, се посочва в съобщението на МВнР. 

Най-малко четирима израелци загинаха при атаката в синегога в Йерусалим. При нападението са ранени още осем души, съобщи Би Би Си.

Двамата мъже, нахлули в храма с пистолет, ножове и брадви, са убити от полицията. Според първоначалната информация те са братовчеди, като единият от тях бил собственик на магазин близо до синегогата.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху също осъди атаката и обеща бърз ответен удар с "твърда ръка".
"Хамас" и палестинската Ислямска военна група приветстваха нападението.
Държавният секретар на САЩ Джон Кери определи атаката като "чист терор, който е антихуманен".

И палестинският президент Махмуд Аббас осъди атаката в ерусалимска синагога, предаде AFP.  „Палестинското президентство винаги е осъждало убийството на цивилни на всяка страна и осъжда убийството на поклонници в синагога в Западен Ерусалим", се казва в изявление на кабинета на Аббас.