Професор ли е Николай Овчаров?
Секция: Интервюта
20 Ноември 2014 09:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Професор ли е Николай Овчаров?

/КРОСС/Професор ли е Николай Овчаров? Този въпрос поставя в статия за в. „Десант" Димитър Делийски. В анализа, озаглавен „За костите на Самуил и „лъжливото Овчарче" авторът предполага, че археологът вероятно не притежава професорска титла, защото в биографията си Овчаров е посочил, че я е получил в Международния славянски университет в Москва. А такъв не съществува в руската столица, има в Харков. В Москва се намира Международният славянски институт, но в него няма специалност история, в която българинът да е станал професор. Факултетите там са по психология, чужди езици, икономика, право, дизайн, актьорство и вокални изкуства.

В първата част на статията Делийски коментира откриването на костите на цар Самуил и връщането им в България. Във втората става дума за Николай Овчаров.

„... Друг един археолог, роден във Велико Търново, обявил се за професор, от години поругава старобългарската крепост Перперак. Първата му работа беше да я погърчи, като я нарече Перперикон... Става дума за самоназовалия се „български Индиана Джоунс" Николай Овчаров, който непрестанно се изявява по медиите. В периода 6-10 октомври той шокира вярващите християни, скандализирайки най-светите им естетически чувства, като, наврял се в един разкопан гроб, избълва новината, че разкритите скелети на майка с дете в ръцете изразявали образа на св. Богородица Одигитрия (Пътеводителка)!? В съседния гроб пък бил открил вампир! Впрочем в последните години вампироманията обхвана повечето наши археолози, та как и той ще остане по-назад!

... Но да оставим настрана „научните" му нелепости, с които си заслужи прозвището „лъжливото Овчарче" - такива, като обявяването на турски гробища за римски (за което му се смя цяла Турция) и „довеждането" на св. Никита Ремесиански от Ремесия на Перперак. По-любопитен е казусът с професорската му титла. Според неговата биография, разпространена в интернет, от 2003 г. той е „дипломиран професор" в Международния славянски университет в Москва.

Истината обаче е, че през 2003 г. такъв вуз в руската столица няма. Още на 5 декември 1994 г. Международният славянски университет и обществената организация „Руско земско движение" образуват Международен славянски институт, който на следващата година получава лиценз за образователна дейност, а едва на 23 декември 2002 г. му е даден държавен регистрационен номер. Но в него няма исторически факултет!

Пита се в задачата кой, къде и кога е дал професорска титла на Николай Овчаров?"

Потърсихме директора на Националния археологически институт с музей към БАН Людмил Вагалински. Той обясни, че при тях Николай Овчаров се води доцент: „Не знам за този институт или университет в Русия. Мисля, че това не е най-важното, което трябва да занимаваме обществеността - както виждате имаме си доста други сериозни грижи. Това, което мога да и отговоря като директор на Националния археологически институт с музей към БАН, в който работи Николай Овчаров, е, че по щатно разписание той е доцент. Но иначе е доктор на историческите науки."

Източник: Площад Славейков