Служителките на ДФ „Земеделие-Варна” взели над 20 подкупа за 19 дни
Секция: БЪЛГАРИЯ
20 Ноември 2014 16:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Служителките на ДФ „Земеделие-Варна” взели над 20 подкупа за 19 дни

/КРОСС/ Повече от 20 подкупа за 19 дни са получили две служителки на варненската дирекция на фонд „Земеделие", които са арестувани при операция на ДАНС и Софийска градска прокуратура. Разследването срещу чиновничките е започнало в последния ден на месец октомври. Във вторник те са били задържани заедно със свой съучастник по време на вземане на рушвет.
Подкупите са били искани, за да бъдат прикривани нарушения на земеделски производители по Закона за опазване на земеделските земи и на Условията за поддържане на земята в добро земеделско и екологично състояние. Служителките са имали и съучастник, който не е работил във фонд „Земеделие".
При съвместната акция на ДАНС и прокуратурата са претърсени 15 адреса във Варна и Добрич, като са иззети множество доказателства за извършените престъпления - лични и служебни компютри, флаш памети, CD карти, фотоапарати, телефони, СИМ-карти, служебна документация и GPS устройства. Разпитани са 14 свидетели и потърпевши на извършените престъпления.
Задържаните са общо петима души, като двама от тях са освободени след 24 часа. Срещу държавните служители и техния съучастник е образувано досъдебно производство за получаване на подкуп чрез изнудване посредством злоупотреба със служебно положение.