Борисов уволни Калин Митрев от Съвета на директорите на ЕБВР, за да върне Стефка Славчева
Секция: ПОЛИТИКА
21 Ноември 2014 11:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Борисов уволни Калин Митрев от Съвета на директорите на ЕБВР, за да върне Стефка Славчева

/КРОСС/Правителството освободи като представител в Съвета на директорите на Европейската банка за възстановяване и развитие Калин Митрев. На негово място във финансовия органа отива Стефка Славчева.

Смяната е станала по време на редовното заседание в сряда, но информацията става известна едва днес от публикуваната на сайта на МС стенограмата.

Предложението за смяната е на финансовия министър Владислав Горанов. Премиера Бойко Борисов одобрил кандидатурата на Славчева с думите: "Точно преди да я направят вицепрезидент на банката беше уволнена, а тя е кадърна, позната е в банкерските среди. Така, че не правим политическо уволнение, а връщаме човека, който си работеше там".

Кабинетът "Орешарски" освободи Стефка Славчева като директор за България, Полша и Албания в ЕБВР през април тази година. Първото назначение на Славчева е от 1 февруари 2010 г., когато е предложена от тогавашния вицепремиер и министър на финансите Симеон Дянков. Преди четири години Стефка Славчева отново сменя Калин Митрев, който за втори път е освободен от правителство с премиер Бойко Борисов.

Банкерът Калин Митрев, който е съпруг на генералния директор на ЮНЕСКО и кандидат за генерален секретар на ООН Ирина Бокова, дълги години е бил представител на България в банката. За първи път той отива в ЕБВР през 1996 г., но година по-късно е освободен от правителството на Иван Костов. През 2002 г. Митрев поема поста за втори път. По-късно мандатът му е продължен.