София стана "Град на киното" на ЮНЕСКО
Секция: КУЛТУРА
01 Декември 2014 21:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
София стана "Град на киното" на ЮНЕСКО

София /КРОСС/ Кметът на София Йорданка Фандъкова получи сертификат за "Творчески град на киното" от генералния директор на международната организация Ирина Бокова.
София, софиянците и софийските кинодейци заслужават тази титла, защото българското кино ще стане на 100 години през януари догодина и защото то има дълбока традиция, каза Бокова при връчването на сертификата. По думите й, филмовата индустрия допринася много за развитието на града.
Бокова поздрави столичния кмет и призна, че много често двете са разговаряли за това, че културата в голямото и разнообразие може да създава уютна градска среда, но и работни места.
"Надявам се с това признание, което ЮНЕСКО дава на София, ще има много повече развитие и подкрепа за града. София влиза в голямата мрежа, в която може да обменя опит", добави тя.
Ирина Бокова подчерта, че мрежата "Творчески градове" е след най-успешните проекти на ЮНЕСКО, който е започнал още преди 10 години. ЮНЕСКО има градове в седем категории - на музиката, литературата, занаятите, дизайна, цифровите изкуства и други, каза тя. "Много съм щастлива, че моят град става част от тази голяма творческа мрежа", завърши директорът на ЮНЕСКО.
Столичният кмет Йорданка Фандъкова благодари за тясното сътрудничество и обяви, че София е получила Коледния си подарък с връчването на тази титла. "София избра темата кино, защото градът ни е свързан с филмовата индустрия, която има забележителен принос към икономиката на града", добави Фандъкова. По думите й, в София са разположени най-големите студия за кино, а тук живеят и творят повечето от професионалистите в бранша.