ТЕЦ „Варна” спря, стотици остават без работа
Секция: ИКОНОМИКА
01 Януари 2015 14:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ТЕЦ „Варна” спря, стотици остават без работа

/КРОСС/ ТЕЦ Варна" преустанови работа днес. В полунощ централата е временно изведена от енергийната система на страната. 90% от персонала - 226 души, са съкратени.

Собственикът - ЧЕЗ, обяснява, че привеждането на централата към европейските екологичните норми не е направено, защото е финансово неоправдано. 

Въпреки принципното съгласие за временно включване на централата през зимния период на 2015 г. в случай на газова криза, от Европейската комисия не беше получен отговор относно разрешителните за работа на самата централа и на сгуроотвала.

ТЕЦ „Варна" осигуряваше енергийната сигурност на системата в Североизточна България, поради което синдикатите очакват сривове и режим на тока при аварии или тежка зима.

„Ако изключи един далекопровод или една подстанция, Североизточна България ще остане без ток, просто няма откъде да бъде снабдена", заяви председателят на КНСБ в ТЕЦ „Варна" Христо Христов.

В средата на декември ЧЕЗ предупреди за невъзможността централата да работи през зимата на 2015 година. 

Протестите на работниците през последните месеци останаха без резултат. Според експерти има варианти за спасяване на централата - с държавата като собственик, наемател или ползвател.

Поетапно, след 1 януари ще бъдат освобождавани служителите на ТЕЦ Варна", за които няма реализация след края на годината. Те ще получат компенсационни пакети, които са повече от два пъти по-високи от приетите в сектора. ЧЕЗ осигурява до 11 работни заплати на всеки служител в зависимост от стажа му в централата, вместо предвидените в браншовия колективен трудов договор до пет работни заплати. В допълнение, компанията предлага консултации и помощ при регистриране в бюрото по труда и персонални препоръки, съобщиха тогава още от ЧЕЗ.