Виена вдига най-високия небостъргач от дърво
Секция: Технологии
04 Март 2015 10:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Виена вдига най-високия небостъргач от дърво

/КРОСС/ Най-високият в света небостъргач, направен от дърво, ще бъде издигнат в сърцето на австрийската столица Виена и ще е висок 84 метра, пише The Guardian. 

24-етажното здание ще се появи в централния район Зеещат Асперн - един от най-мащабните модерни бизнес центрове в Европа.

В дървения небостъргач ще бъдат изградени офиси, жилищни апартаменти, хотел, ресторант, СПА и фитнес център. Проектът на група австрийски архитекти ще струва около 60 млн. евро. Строителството ще започне догодина и трябва да приключи до 2018 година.

„Решихме дървото да бъде основният градивен елемент, защото в днешно време е важно да мислим за природата. Материалът е устойчив, а използването му вместо бетонни структури ще спести 2800 т въглеродни емисии на околната среда. Те се равняват на ефекта от газовете, които автомобил ще изхвърли, ако изминава по 40 км дневно в продължение на 1300 години", каза мениджърът Каролин Палфи.

Пожарната служба в столицата изрази безпокойството си във връзка с новата сграда, в чиято структура дървото ще бъде 76%. В момента архитектите и огнеборците организират съвместни тестове за издръжливост и защита на дървения материал. Проектът среща съпротива и заради височината на небостъргача, който може да бъде в разрез с цялостната архитектурна визия на столицата.

Досега най-високите изцяло дървени здания бяха 10-етажна жилищна сграда в Мелбърн, Австралия, и бизнес център на 14 етажа в Берген, Норвегия.