Върховната рада призна нацистите за борци за независимост на Украйна
Секция: СВЯТ
09 Април 2015 17:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Върховната рада призна нацистите за борци за независимост на Украйна

/КРОСС/ Депутати от Върховната рада на Украйна подкрепиха законопроект, който предвижда героизация на бунтовническите отряди на УПА и Организацията на украинските националисти, известни със сътрудничеството си с хитлеристка Германия през Втората световна война. Двете организации са забранени в Русия, припомня lifenews.

Украинският парламент подписа закон за предоставяне на статут на лица, които са взимали участие в „борбата за независимостта на Украйна" през ХХ век. Националистите ще получат и финансови добавки. За новия закон гласуваха 271 депутати, при необходимите 226.

„Съгласно закона, всички лица, участвали в политическа борба, в структури и организации се признават за борци в името на волята и независимостта на Украйна", заяви авторът на новия проект и народен депутат от Радикалната партия на Олег Ляшко Юри Шухевич. Струва си да отбележим, че бащата на последния е бил лидер на УПА, която е воювала заедно с хитлеристите през 1940-те години на миналия век.

Освен УПА и ОУН са признати и други организации и групировки с откровено нацистки уклон: Централната рада, Украинската галицка армия, бунтовническите отряди на Приднестровието и Карпатската сеч.

Припомняме, че националистът Степан Бандера е създателят на печално известната бунтовническа армия (УПА). В годините на Втората световна война, УПА е воювала съвместно с хитлеристката армия срещу съветските освободителни войски. От ръцете на националистите тогава са загинали над 400 хиляди руски воини. Преди 5 години Полша призна бойците на УПА за главните виновници на геноцида на поляците. По данни на независими историци, жертви на отрядите на УПА са станали над 100 хиляди етнически поляци. Особено известно е клането във Волин в западната част на Украйна, а също жестокото клане в Баби Яр (Украйна).

Припомняме, че в онези години отрядите са избивали не само поляци, но и представители на други етнически групи в Украйна: евреи, роми, арменци, татари, руснаци, беларуси и други, в името на идеологията на Бандера за расово чиста украинска нация.