Москва посреща мощите на Св. Георги Победоносец
Секция: Русия
23 Април 2015 13:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Москва посреща мощите на Св. Георги Победоносец

/КРОСС/ С благословията на Московския патриарх и на цяла Русия Кирил и според решение на Свещения Кинот на Света Гора – Атон в знаменателната 70-та година от Великата Победа на 24 април в Русия ще пристигне ковчегът с мощите на Свети Георги Победоносец, светията, който в продължение на векове в Русия почитат като покровител на войнството. Денят на Георги Победоносец се чества на 6 май и предшества Деня на победата на 9 май.

Православната светиня в Москва ще бъде достъпна за поклонения от 6 до 11 май в храма на великомъченик Георги Победоносец, съобщи порталът Rublev.com, превърнал се в официална информационна площадка на проекта по пренасянето на светинята.

„Това бе общо, колегиално решение на целия Атон – да подкрепим Русия, да почетем и уважим подвига, който са извършили нашите предци в борбата с фашизма“, отбелязва един от организаторите на пренасянето на мощите – директорът на фонд „княз Владимир“ Виктор Костин.

Посрещането на светинята ще се състои в московското летище на 24 април, след което тя ще бъде транспортирана в Ярославска област. През следващите два месеца мощите на светеца ще бъдат представени също и в Ставропол, Елиста, Волгоград, Белгород, Краснодар, Подолск, Санкт Петербург, Смоленск, Тула и Екатеринбург.

Десницата на Георги Победоносец се съхранява в атонския манастир Ксенофонт, основан през Х в. Там се намира и чудотворната икона на светеца, която ще пристигне в Русия заедно с мощите.