WSJ: Clinton Foundation получила дарение от 2,35 млн. долара след продажбата на уранова мина на дъщерна фирма на „Росатом”
Секция: СВЯТ
26 Април 2015 16:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
WSJ: Clinton Foundation получила дарение от 2,35 млн. долара след продажбата на уранова мина на дъщерна фирма на „Росатом”

/КРОСС/ Държавният департамент е бил част от панел, одобрил продажбата на една от най-големите уранови мини на САЩ на дъщерна фирма на руската „Росатом" по времето, когато държавен секретар бе Хилъри Клинтът. Малко по-късно фондация, свързана с ръководителя на продавача, е направила голямо дарение от 2,35 млн. долара на благотворителната организация на семейство Клинтън, пише The Wall Street Journal.

Продажбата на 51% от Uranium One на дъщерна фирма на руската „Росатом" за 610 млн. долара е била одобрена през 2010 г. от федералната комисия, която разглежда чуждестранните инвестиции. Между 2008 г. и 2012 г. Clinton Giustra Sustainable Growth Initiative, проект на Clinton Foundation, е получила 2,35 млн. долара от фондацията Fernwood на Иън Телфър, който е ръководил Uranium One преди продажбата.

За дарението съобщава Питър Швайцър в книгата си Clinton Cash („Парите на Клинтън"), която разглежда финансовите сделки на бившия президент Бил Клинтън и съпругата му. Книгата допълва предишни съобщения за конфликти на интереси между благотворителната организация на Хилари Клинтън и дейността й като държавен секретар. WSJ съобщава, че най-малко 60 фирми, в чиято полза тя е лобирала, са дарили над 26 млн. долара на фондацията й.

Според говорителя на кандидатпрезидентската кампания на Клинтън книгата „манипулира вече известни факти и ги превръща в теория на конспирация. Подажбата на Uranium One е „преминала през обичайния процес, а държавният секретар не се е месил", гласи официалното обяснение.

WSJ обаче потвърждава и други описани случаи на конфликти на интереси в кариерата на Клинтън като държавен секретар. Един от тях е от 2009 г., когато Clinton Giustra Sustainable Growth Initiative е получила два милиона акции в Polo Resources - минна инвестиционна компания, оглавявана от канадския бизнесмен Стивън Детълс. Два месеца по-късно по данни на WikiLeaks американският посланик в Бангладеш притиска енергийния съветник на премиера на страната да разреши добива в открити мини, в това число в Пхулубари, където Polo Resources има участие.