Чакат ни по-високи изравнителни сметки за парно
Секция: БЪЛГАРИЯ
04 Май 2015 11:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Чакат ни по-високи изравнителни сметки за парно

/КРОСС/По-високи изравнителни сметки за парно ни чакат след края на отоплителния сезон. Причината е, че тази година той е бил значително по-дълъг в сравнение с минали години. Преди две години отоплителният сезон е продължил 161 дни. Година по-късно, Топлофикация спря парното след 164 дни с отопление. А тази - след цели 184 дни. Оказва се, че изминалата зима е била по-дълга и малко по-студена.

И цената е друга, съобщи Нова телевизия. Почти през целия отоплителен сезон сме се грели по-скъпо - средно с 3% за цялата страна, за София - с близо 6%. Облекчението дойде чак в края на сезона - от 1 април топлото поевтиня с между 6 и 13%, а в София - с 10%.

А през годините сметките ни са се движили все нагоре. Ако преди две години, парното и топлата вода в едно средностатистическо двустайно жилище са стрували 765 лева за година, година по-късно сме платили 821 лева. Колко ще платим сега - засега само можем да гадаем.

А точно тази година бяха въведени нови правила, които да облекчат потребителите. Обяснението на Топлофикация - коефициентът се прилага, за да се намали тежестта на сметките в най-студените месеци.

Наредбата успя да тушира пиково високите сметки през студените зимни месеци, за сметка на това пък в месеците с по-малко натоварване поеха част от тежестта на зимните месеци.

Изравнителните сметки се очакват по пощенските кутии в края на юли.