Учениците ще учат на таблет уроците си до 2 години
Секция: Наука
07 Май 2015 11:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Учениците ще учат на таблет уроците си до 2 години

/КРОСС/Уроците в училище може да минат на таблети в рамките на 2 години, съгласно Плана за внедряване на информационните и комуникационни технологии в образованието и науката на МОН. Планът предвижда образованието и науката да се "отворят към мобилни устройства" до 2017 г. 

Амбицията на документа е да се осигури равен достъп на учениците до качествено образование, като така се обхванат и тези в изолирани райони. Това на практика означава, че учебниците ще могат да са в електронен вариант. Национална електронна платформа ще позволи видеообучение и телеконференции и развойна дейност. Ученическите раници в следствие на интерактивното нововъведение значително трябва да олекнат, както и документите на хартия в образователната система трябва да намалеят.

Подобни схеми от години работят в много от европейските държави. Отличници са скандинавците, но преди две години дори съседна Турция поръча учебни устройства за децата в прогимназиалния и гимназиалния клас. Те поддържат специални ограничения - на тях не може да се инсталират игри или социални мрежи, които разсейват учениците.

Макар все още да не е ясно кои децата ще бъдат оборудвани с хай-тек приспособленията, министър Тодор Танев нееднократно е давал заявка, че желае с предимство да се ползват учениците от най-бедния и изостанал район у нас - Северозапада.

Сред останалите планове на министерството са да бъде осигурен високоскоростен интернет дори в населените места, където до момента не е стигнала световната мрежа. В това отношение България е сред отличниците - над половината от учебните заведения се радват на добра връзка. Амбициите на екипа на Танев са постепенно малчуганите да се възползват от разработени електронни интерактивни уроци, които се възприемат по-бързо.

Предвижда се да се създадат и образователни приложения и игри от ученици и студенти чрез конкурси.