Модерен японски спектакъл на сцената на Театър "София"
Секция: КУЛТУРА
28 Май 2015 10:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Модерен японски спектакъл на сцената на Театър "София"

/КРОСС/Театър „Ринко- Гун" от Япония гостува на Театър "София" с нестандартния модерен японски спектакъл „Таванът", който обръща внимание на съвременните социални въпроси. Зрителите ще имат възможност да го гледат с титри на български език на 6 юни (събота) от 19 ч. и 7 юни (неделя), от 14 ч.

Авторът Йоджи Сакате е роден през 1962 г. През 1983 г. основава театралната компания „Ринко- Гун", където е автор и режисьор на почти всички постановки, заместник - директор на Японската асоциация на драматурзите и директор на Асоциацията на японските режисьори. Има доста международни изяви - 15 постановки, реализирани в осем презокеански страни, работил е с изпълнители от много различни държави и пр. Получавал е много престижни награди за работата си- както за режисура, така и литературни награди. Йоджи Сакате приема театъра като разновидност на медия и изследва социалните проблеми с журналистически подход, разработвайки темите за конфликта между социума и индивида. Продуцира и музикални спектакли, филми и сериали.

В постановката „Таванът" младо момиче отказва да ходи на училище, защото е тормозена от съучениците си. Усамотява се на тавана. Там я посещава редовно момче, което има чувства към нея, но те остават несподелени. Все пак момичето прочита оставената от момчето книга и това променя житейските й възгледи. Това е само една от историите на различните герои, които обитават „Тавана" в различни периоди от време. Общото между тях е, че са се изолирали от света по някаква причина.

Развръзката е особено интересна, а самият спектакъл доста необикновен.

Гостуването на Театър "Ринко-гун" в България се реализира с подкрепата на „Програма на Агенция по културните въпроси 2015 - Японско правителство" и със съдействието на Посолството на Япония в Република България.