Бизнесът в градовете подкрепи протеста срещу поскъпването на електроенергията
Секция: БЪЛГАРИЯ
29 Юли 2015 16:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Бизнесът в градовете подкрепи протеста срещу поскъпването на електроенергията

/КРОСС/ На протест срещу предстоящото поскъпване на тока излязоха работници и собствениците на около 1000 предприятия в почти цялата страна с искане за реформи в енергетиката и за отлагане на новите цени от догодина. 

Около 150 души излязоха на протест в Бургас. Работници от завода за производство на вентилатори и горивна техника „Спартак", както и служителите на най-големия пристанищен оператор по Южното Черноморие „Български морски флот-порт Бургас".

По улиците на Русе едва 30-тина работници изразиха несъгласието си с предлаганите промени. Служителите, предимно от заводите „Фазан", „Дунарит" и „Стефан и стил", направиха шествие и достигнаха до централната част на града. Според организаторите много от хората не са се включили, защото са работещи във фирми с непрекъснат цикъл или са с опасно производство.

Позицията на бизнеса изрази проф. Красимир Ениманев, председател на Русенската стопанска камара: „Да, ние сме за един свободен пазар на електроенергия, но ние сме против кражбите, които повдигат цената. Ние няма да плащаме за некадърност в енергетиката".

Изпълнителният директор на завод „Фазан" Мирослав Чепанов подчерта, че са възможни съкращения на разходите при осъществяване на планираното повишение на стойността на тока: „От една страна, ще се наложи да повишаваме цени, ако пазарът ги отхвърли, което е пазарен принцип и е възможен, ще се наложи да съкращаваме разходите. От несъкратимите, това са фонд „Работна заплата" и социалните придобивки. Затова сме заедно с работниците.

Радослав Обрешков, управител на фирма „МаркАм" в Русе, изрази мнение, че проблемите, натрупани в енергетиката, не може да бъдат решени чрез вдигане на цените на електроенергията: „Реално, като ги вдигнат, това временно ще закърпи бюджета, но като не се разрешат тези проблеми, които са се натрупали в системата като цяло, като разходи и твърде високи заплати за определени хора, администрацията, или твърде голяма администрация, те ще доведат отново до покачване на цените и това е един непрекъснат кръг".

Работници и служители от Добричко също се включиха в протеста символично - със стикери на реверите.

Участие заявиха и над 20 фирми с повече от 1000 работници в Шумен.

От Попово близо 100 представители на бизнеса подкрепиха националната протестна акция срещу повишаването на цената на тока за индустрията. Николай Черкезов, един от участниците, подчерта: „Вдигне ли се цената на тока, няма как да не се вдигне цената на продукцията. Пак обикновените хора ще платят това поскъпване на цената с увеличената цена на стоки - и на олиото, и на хляба, и на всичко".

Около 3 хиляди работници от най-големите производствени предприятия в Стара Загора също проведоха протестно шествие от индустриалната зона до сградата на Областната управа на града. Според Антон Андронов, един от собствениците на Холдинг „Загора", увеличаването на цената на електроенергията ще повиши цената на продукцията и това ще направи предприятията неконкурентоспособни на международните пазари. От друга страна, това ще доведе и до намаляване на заплати и до съкращения, допълни Андронов: „Всичко това е на нашия гръб. Този гръб не може да понесе това - той просто ще се счупи и най-накрая след нашия постепенен фалит, на кого ще продават електроенергия? Това е една изключително неразумна политика и ние затова сме тук да кажем: „Спрете, оставете ни да работим!" Ако не бъдем чути, ние трябва да обмислим и други още по-крайни мерки - всички мерки, които моралът и законът допускат".

Работодатели и синдикати изкараха стотици работници на протест и в София срещу повишаването на цената на тока от 1 август. Те настояха за оставката на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, който вчера заяви, че няма законово основание да бъде отложено решението за по-високи цени на тока. Работодателите настояват до края на годината правителството и администрацията да се запознаят и да отработят техните предложения за запълване на дефицита в енергетиката и да не блокират индустрията с високи цени преди либерализацията на енергийния пазар.