Мария Габриел стартира кампания „Насилието над жените: да отворим очи и нарушим мълчанието!”
Секция: БЪЛГАРИЯ
17 Септември 2015 14:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мария Габриел стартира кампания „Насилието над жените: да отворим очи и нарушим мълчанието!”

/КРОСС/ Ръководителят на българската делегация в Групата на ЕНП в Европейския парламент и зам.-председател на Групата на ЕНП Мария Габриел стартира поредица конференции по проблема с насилието над жените, които ще се провеждат в рамките на една година в различни градове в страната. Инициативата се реализира в партньорство с Комисията за защита от дискриминация, Европейското женско лоби, Фондация „Ханс Зайдел", Фондация „Общество за справедливост", Фондация „Асоциация Анимус" и Фондация „Български център за джендър изследвания".

Националната кампания е подкрепена на най-високо европейско ниво в лицето на координатора на ЕС за борба с трафика на хора Мирия Василиаду и еврокомисаря по правосъдие и равнопоставеност на половете Вера Юрова.

Инициативата е израз на идеята на Мария Габриел и Жени ГЕРБ за мащабна кампания срещу насилието над жените с цел повишаване чувствителността и информираността на обществото към този сериозен проблем и по-силно ангажиране на отговорните институции. Кампанията се провежда и в контекст на писмената декларация, с която зам.-председателят на Групата на ЕНП и нейни колеги от Европейския парламент призоваха Европейската комисия да обяви 2016 г. за Европейска година за борба с насилието над жените.

„Основната цел на поредицата конференции, които ще обединят ангажираните институции и неправителствения сектор, е да очертаем предизвикателствата и изведем препоръки за по-решителни действия за елиминиране на насилието над жените. Темите, които приоритетно ще залегнат в дискусиите, са домашното насилие, ролята на институциите за борба с насилието над жените и за защита на жертвите, трафикът на хора, предприемачеството сред жените като шанс за ново начало, участието на мъжете като защитници на правата на жените. Акцент ще бъде и участието на жертви на насилие, които ще споделят своите истории и насърчат други жени като тях да не се страхуват и говорят за проблема", обясни Мария Габриел.

Специални оранжево-лилави лентички ще бъдат един от символите на кампанията. Цветовете не са избрани случайно: оранжевият цвят е свързан с Международния ден за елиминиране на насилието над жените, а лилавото добавя чувство за ценност, авторитет, сила и смелост. По време на кампанията ще бъде раздаван и специално изработен флаер, включващ горещи телефонни линии за помощ на жертви на насилие, информация за центровете за превенция в съответния град и работещите по проблема местни организации.

Кампанията стартира от Бургас на 19 септември от 10:00 ч. в Културен център „Морско казино". Дискусията ще открият Мария Габриел, кметът на Бургас Димитър Николов и председателите на организациите партньори. Участие ще вземат представители на законодателната, изпълнителната, съдебната и местната власти, регионални неправителствени организации, ръководители на училища и университети, младежки сдружения и други.