Лавров: Целта на създаването на координационен център в Багдад е борбата срещу ИД
Секция: Русия
28 Септември 2015 08:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лавров: Целта на създаването на координационен център в Багдад е борбата срещу ИД

/КРОСС/ Целта на създаването на координационен център в Багдад се заключава в координирането на усилията за борба срещу ИДИЛ, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от РИА Новости.

„Ние координираме действията си (с партньорите) в борбата срещу ИДИЛ“, каза министърът по време на среща с държавния секретар на САЩ Джон Кери, отговаряйки на въпрос за целта на създаването на центъра.

Русия обедини усилията си със Сирия, Иран и Ирак за координиране на борбата срещу радикалната групировка „Ислямска държава“, като основните функции на създадения в Багдад център ще бъдат събирането, обработката, обобщаването и анализа на актуалните данни за обстановката в Близкия Изток в контекста на борбата с терористите, разпределянето на информацията по предназначение и оперативното предаване на генералния щаб на посочените страни.

Руският президент Владимир Путин по-рано съобщи, че лично той е оповестил на президентите на Турция, Йордания и Саудитска Арабия за създаването на подобен координационен механизъм. САЩ, по думите на руския лидер, също са били информирани за това.

Единен фронт за борба с групировката ИД няма: срещу групировката се борят правителствените войски на Сирия и Ирак, международната коалиция водена от САЩ (засега ограничаваща се с въздушни удари), както и либийските и иранските шиити и кюрдите. В резултат на бойните действия са загинали стотици хиляди мирни жители, а няколко милиона са напуснали страната като бежанци.