Предстоящи събития в страната за утре, 10 декември
Секция: БЪЛГАРИЯ
09 Декември 2015 20:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Предстоящи събития в страната за утре, 10 декември

/КРОСС/ ***

София.
Президентът Росен Плевнелиев ще се срещне с държавния глава на Словакия Андрей Киска. Те ще се срещнат „на четири очи" на „Дондуков" 2, по време на която ще бъдат разменени най-високи държавни отличия, израз на високата степен на развитие на двустранните отношения и задълбочаване на сътрудничеството между Република България и Словашката република през последните години. След това ще бъдат подписани двустранни споразумения в сферата на образованието, науката, изследването и спорта, на енергийната ефективност, енергийните спестявания и възобновяемата енергия, както и Меморандум за разбирателство и сътрудничество между „София Тех Парк" и Словашката агенция за иновации и енергия.

***
София.
От 9 ч. ще започне редовното заседание на Народното събрание.

***
София.
От 10.15 ч. в Централния военен клуб министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев ще връчи сертификати за качество за успешно изпълнение на проекти по програма „Еразъм+" по време на валоризационна конференция по програма „Еразъм+" - успешно начало.


***
София.
От 9 ч. в хотел "Хилтън" депутатът в Европейския парламент Ева Паунова ще открие еднодневна международна конференция на тема „Човешките права на потребителите в интернет".

***
София.
От 9.30 ч. ще започне редовното заседание на Висшия съдебен съвет.

***
София.
От 9.30 ч. Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията организира информационен ден за сектор „Телекомуникации" от Механизма за свързване на Европа. Събитието ще се проведе в сградата на ул. „Дякон Игнатий" № 9, етаж 5, зала 6.

***
София.
От 10 ч. в конферентна зала №1 на Българската стопанска камара ще бъдe представено изпълнението на проекта за „Предоставяне на ГИС базирани електронни административни услуги при издаване на разрешения за гражданите и бизнеса от Агенция „Пътна инфраструктура" и създаване на ГИС регистри за приходни дейности."

***
София.
От 10 ч. на пресконференция в сградата на ВУЗФ ще се състои пресконференция
по повод стартирането на проект „Подобряване на знанията и уменията на администрацията в областта на мерки за енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници".

***
София/Локорско.
От 10.30 ч. инж. Тони Кръстев, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по горите, ще представи тазгодишните контролни пластини за коледните дръвчета, които ще се предлагат на пазара в разсадник „Локорско".

***
София.
От 10.45 ч. пред храм-паметника „Св. Александър Невски" ще се състои официалната церемония по посрещането на президента на Словакия Андрей Киска. Словашкият държавен глава ще положи венец пред Паметника на Незнайния воин.

***
София.
От 11 ч. ще бъде открита изложба на тема „Ние искаме мир" в Музея на МВР на ул. „Лавеле" 30. Експозицията представя рисунки на деца от различни етнос, религия и култура и ще продължи до края на февруара 2016 г.
Проявата подкрепя Националната благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.

***
София.
От 11 ч. пред паметника на Цар Освободител ще се състои протест на родителите в България за осигуряване на повече грижи за децата в България. В същия час протести ще се състоят и в градовете Добрич, Габрово, Ловеч, Пловдив, Казанлък, Русе, Сопот, Бургас, Чирпан, Монтана, Хасково, Плевен, Самоков, Благоевград, Шумен, Петрич, Гоце Делчев, Левски, Видин, и Враца. В Плевен протестът ще започне в 13 ч..

***
София.
От 11 ч. в Националния пресклуб на БТА Сдружение "Пазители на българщината" организира пресконференция, на която ще бъде представена новата националнообединителна кауза, по която войводите от сдружението ще работят от предстоящата 2016 година. Участие ще вземат Христо Ив. Димитров - председател на Управителния съвет на сдружението; Божидар Димитров - почетен войвода; Валери Симеонов - почетен войвода, и Николай Божков - главен секретар на сдружението.

***
София.
От 11.30 ч. вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин ще представи официално утре пред медиите изданието „Наръчник на бъдещия пенсионер" в Заседателната зала на Полиграфическия комбинат (бул. „Цариградско шосе") 47, ет.2.


***
София.
От 12 ч. в Гранитна зала на Министерския съвет акционерите в съвместната проектна компания „Ай Си Джи Би" - „Български енергиен холдинг" ЕАД и „Посейдон" ще подпишат окончателно инвестиционно решение за изграждане на междусистемната газова връзка Гърция - България. На церемонията ще присъстват вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, министърът на енергетика Теменужка Петкова и министъра на възстановяването, околната среда и енергетиката на Гърция Панос Скурлетис. На събитието е поканен и министър-председателят Бойко Борисов. С подписването на окончателното инвестиционно намерение се дава начало на процеса по изграждане на интерконектора Гърция - България.

***
София.
От 12 ч. служителите в Националната библиотека ще излязат пред нея на протест с плакати, 22% от които ще бъдат обърнати обратно. Така те ще отговорят на обещаното от парламента 22-процентно повишаване на заплатите им.

***
София.
От 12.00 до 12.30 ч. на стълбите пред Столична библиотека млади поети ще четат свои стихове в подкрепа на исканията на библиотеките за по-високи заплати.

***
София.
От 12 ч. Българската академия на науките и изкуствата (БАНИ) ще проведе пресконференция в залата за пресконференции на Националния дворец на културата на тема „Критичен анализ на демографската стратегия на БАН".

***
София.
От 12.30 ч. в новооткрития Технологичен парк в София Предприемачи-ГЕРБ, евродепутатът Ева Паунова и Google организират семинар на тема "Всеки е стартъп".

***
София.
От 12.30 ч. във Витоша Парк Хотел - ще се състои официалната церемония по награждаването на най-елегантните българи за 2015 г., избрани в конкурса БГ МОДНА ИКОНА на Академията за мода.


***
София.
От 13 ч. в салона на кино „Одеон" Министерството на младежта и спорта, Съюзът на българските журналисти, Българската национален филмов архив и архивно кино „Одеон" организират юбилейно честване на първите документални спортни филми, с участието на бъдещите звезди на българския спорт Г. Аспарухов, Н. Котков, В. Войнова, Б. Радев, Н. Христов, Б. Коцев и др.

***
София.
От 13 ч. в културно-образователен център „Дворецът на щастливите хора" фондация „Мисия Спасение" ще представи своя опит и работа с бежанци с цел тяхното успешно интегриране в българското общество.

***
София.
От 13.30 ч. в сградата на КЕВР ще се проведе открито заседание за обсъждане на доклад относно утвърждаване на цена за разпределение на тягова електрическа енергия по разпределителните мрежи на железопътния транспорт.

***
София.
От 15 ч. в Информационния център на Министерство на отбраната Европейският съвет за външна политика (ЕСВП) организира дискусия
и представяне на публикацията "Руската военна трансформация и какво означава тя за Европа".

***
София.
От 16 ч. в Националния военноисторически музей ще бъде открита изложбата „Войната, в която не можехме да не участваме". Изложбата е част от Националния план за отбелязване на 70-ата годишнина от края на Втората световна война.

***
София.
От 18 ч. в Галерия-книжарница „София прес" ще бъде открита Коледна изложба „Керамика".

***
София.
От 18 ч. УС на Асоциацията на разузнавачите от запаса организира юбилейна среща-коктейл (20 години АРЗ) в Централния военен клуб.

***
Асеновград.
От 17.30 ч. в зала 601 на Община Асеновград кметът д-р Емил Караиванов заедно с потомци на загиналите офицери и войници на връх Каймак-Чалан ще почетат паметта на жертвите от паметните дни на септември 1916 г. По този повод на срещата ще бъде представена и книгата „Каймак-Чалан" на Красимир Узунов .

***
Благоевград.
От 9.30 ч.Р айонен съд - Благоевград ще проведе Ден на отворените врати. Събитието ще започне в Медиационния център на Съдебната палата.

***
Благоевград.
От 11 ч. пред сградата на Община Благоевград ще се проведе протест за увеличаване на майчинството и детските надбавки.

***
Благоевград.
От 11 ч. във връзка с предстоящата церемония по награждаване на "10-те най-добри спортисти на Община Благоевград за 2015 година" ще се проведе среща, на която бъдат обсъдени номинациите в категориите.

***
Благоевград.
От 11 ч. заместник областният управител Асим Адемов ще проведе заседание на Областния съвет за устойчиво енергийно развитие в Конферентната зала на Областна администрация Благоевград.

***
Благоевград.
От 11 ч. в Младежкия дом под патронажа на Областния управител Бисер Михайлов, учениците от СОУ с изучаване на чужди езици "Св. Климент Охридски"- Благоевград, ще отбележат тържествено денят на приемането на Всеобщата декларация за правата на човека от ООН.

***
Бургас.
От 9 ч. Бургаският музей организира регионална среща по проблемите на музейното законодателство и начина му на имплементиране в текущата работа на музейните институции в страната в зала №207 на Бургаския свободен университет.

***
Бургас.
От 10.30 ч. в Голямата зала на Община Бургас ще се състои заключителна пресконференция по повод приключване на дейностите по два проекта, насочени към реконструкция на ключови елементи на градската среда в град Бургас.

***
Бургас.
От 12 ч. собствениците на Специализирани малки обекти за дестилация, т.нар. казани за ракия от Бургаски регион организират протест пред сградата на Община Бургас.

***
Бургас.
От 12 ч. служителите на регионалната библиотека в Бургас ще протестират пред четирите сгради на библиотеката.

***
Варна.
От 11 ч. на централния вход на Морската градина варненски родители излизат на протест заради отхвърленото предложение майчинските да бъдат актуализирани съгласно размера на минималната работна заплата.

***
Велико Търново.
От 11 ч. в Зала 302 ще се проведе пресконференция на спортен клуб "Болярчета". Поводът е предстоящ национален турнир по футбол за деца, който се подкрепя от Община Велико Търново.

***
Велико Търново.
От 12 ч. в кабинета на кмета на Велико Търново ще се проведе среща между инж. Даниел Панов и омбудсмана на Р България Мая Манолова.

***
Велико Търново.
От 12.30 ч. в Пресклуба на БТА омбудсманът Мая Манолова ще даде пресконференция.
***
Велико Търново.
От 13 ч. в ПГ по туризъм „Д-р Васил Берон" ще се проведе креативен лагер „Глобално училище - глобални мечти".

***
Велико Търново.
От 14 ч. в зала 306 в сградата на Община Велико Тръново ще се проведе гласуване Спортист на годината 2015.

***
Велико Търново.
От 15 ч. омбудсманът Мая Манолова ще се включи в „Маратон на четенето". Тя ще прочете откъс от произведение на Джани Родари пред възпитаниците на ОУ „Бачо Киро".

***
Велико Търново.
От 16 ч. председателят на Народното събрание Цецка Цачева ще присъства на честването на Европейския ден на адвокатите и представянето на книгата на Катя Митова-Ганева „История на Великотърновската адвокатура" 1-ви том в зала „Възраждане и Учредително събрание" .

***
Велико Търново.
От 16 ч. в музей '"Възраждане и Учредително събрание'' ще започнат националните чествания на Втория европейски ден на адвокатите. Официални гости на събитието ще бъдат Цецка Цачева и Мая Манолова. Очакват се и адвокати и магистрати от цялата страна.
***
Велико Търново.
От 19 ч. в ДКС „Васил Левски" ще бъде представен спектакъл на Московския театър за класически балет, Русия - „Лешникотрошачката".
***
Велико Търново.
От 19 ч. в МДТ „Константин Кисимов" ще бъде представена операта от Паул Абрахам - „Бал в Савоя", входът е свободен - безплатни покани на касата на МДТ.
***
Враца.
От 18 ч. на тържествена церемония в сградата на община Враца ще бъдат наградени десетте най -добри спортисти в индивидуалните спортове и трите най - успешни отбори на Община Враца за 2015г.
***
Горна Оряховица.
От 16.30 ч. в Младежки дом ще бъде открита Изложба на Коледни картички и сурвакници, изработени от деца от учебните и детски заведения в Община Горна Оряховица.
***
Казанлък.
От 10 ч. в Община Казанлък, зала 6, ще се проведе заключителна пресконференция по проект „Подобряване на физическата и жизнена среда на градския център за осигуряване на устойчива и екологична градска среда за по-високо качество на живот и нови възможности за социално икономическо развитие".
***
Казанлък.
От 11 ч. в Парк „ Розариум" ще се проведе протест на родителите за увеличаване на майчинството и детските надбавки.
***
Казанлък.
От 11.30 ч. в Младежки дом-Казанлък официално ще бъде открита спортна площадка, изградена по проект „Подобряване на физическата и жизнена среда на градския център за осигуряване на устойчива и екологична градска среда за по-високо качество на живот и нови възможности за социално икономическо развитие" .

***
Пазарджик.
От 11 ч. пред общината ще започне протест на майките с искане за увеличаване на средствата за издръжка на децата.
***
Пазарджик.
От 11.30 ч. в пресклуба на БТА в Пазарджик кметовете на селата Черногорово, Юнаците и Братаница организират пресконференция. Темата е протестна подписка срещу еднодневните трудови договори, които земеделските производители трябва да сключват със сезонните работници.

***
Плевен.
От 11 ч. председателят на парламента Цецка Цачева ще произнесе слово по време на паметната церемония по повод 138-ата годишнина от Освобождението на Плевен, която ще се състои на пл. „Възраждане".

***
Пловдив.
От 9 ч. ще се проведе заседание на Общински съвет - Пловдив.

***
Пловдив.
От 9 ч. в 10 зала състав на Пловдивския окръжен съд ще заседава по делото срещу подсъдимите Димитър С. и Иван А., на които са повдигнати обвинения по 282 ал. 2, чл. 203 ал. 1, чл. 219 ал. 4 и чл. 283 от НК.

***
Пловдив.
От 9.30 ч. в зала „Бах" на Хотел „Лайпциг" ще бъде открита работната среща „Какви са новостите в Закона за достъп до обществена информация".
***
Пловдив.
От 10 ч. в Пресклуба на БТА ще се състои пресконференция на тема Световна кампания „16 Дни активизъм срещу насилието, основано на пола" - „От мир у дома до мир по света: Да направим образованието безопасно за всички!"

***
Пловдив.
От 11 ч. в Детската онкохематология ще се проведе дарителска акция под надслов „Коледно парти за герои" - 2.
***
Пловдив.
От 11 ч. пред сградата на общината ще се проведе протест на майки и родители от Пловдив срещу с неприетите изменения за увеличения на майчинските, детските надбавки и с искането за промяна на издръжките за деца. Протестът в Пловдив е част от националния, който се органиизра в различни градове.
***
Пловдив.
От 11 ч. ще се проведе пресконферция, на която ще бъдат изнесени данни за ремонта на Драматичния театър в Пловдив. Ще бъде представена и подробната програма на Коледните и новогодишни прояви в Пловдив.
***
Пловдив.
От 17.30 ч. в сградата на ДКЦ VI официално ще бъде открит Център за деца с аутизъм. Центърът ще започне активна дейност в началото на месец Януари 2016.

***
Разград.
От 11 ч. на 11 етаж на Община Разград ще се проведе церемония по връчване на наградите „Спортист на годината".

***
Силистра.
От 11 ч. в заседателната зала на общинска администрация Силистра ще се проведе заключителната пресконференция във връзка с проект "Зелена и достъпна градска среда - град Силистра" по Оперативна програма "Регионално развитие".

***
Сливен.
От 11 ч. ще се проведе поредната сесия на Училището за родители към МБАЛ „Д-р Иван Селимински"-Сливен.

***
Сливен.
От 11 ч. родители излизат на протест пред сградата на Общината в Сливен. Инициативата е част от национален протест под надслов „Национален протест за увеличаване на майчинството и детските надбавки" , който ще се проведе в 25 града в България.

***
Сливен.
От 13 ч. Европейският информационен център на зам.-председателя на Групата на ЕНП в Европейския парламент Мария Габриел и Комисията за защита от дискриминация организират открита приемна за гражданите на Сливен по повод Международния ден на човешките права и свободи. Приемната ще бъде отворена в Европейския информационен център на ул. „Генерал Столипин" 21.

***
Стара Загора.
От 14 ч. в зала 203 на Община Стара Загора ще се проведе традиционната пресконференция на председателя на Общинския съвет Емил Христов.


***
Търговище.
След 17 ч., на пл. „Свобода" в Търговище ще се състои тържествено запалване светлините на коледната елха и на целия комплекс от празнична украса в града.
***
Шумен.
От 11 до 12 ч. пред сградата на общината ще се проведе протест за детските надбавки.

***
Шумен.
От 15 ч. в залата на НЧ „Напредък 1869" ще се състои концерт на Туристически хор „Планинско ехо".