EVN България се снабдява с над 100 нови трансформатора от ЦЕРБ
Секция: ИКОНОМИКА
25 Януари 2016 10:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
EVN България се снабдява с над 100 нови трансформатора от ЦЕРБ

/КРОСС/100 нови разпределителни трансформатора на EVN България ще достави ЦЕНТРАЛНА ЕНЕРГОРЕМОНТНА БАЗА ЕАД (ЦЕРБ) през 2016 г. Те са предназначени да подменят старите съоръжения в подстанциите на EVN.

Енергийното дружество, което снабдява с електричество 1,5 млн българи, се подсигурява с трансформаторите, за да гарантира безпроблемното електрозахранване, както и за да понижи екологичния риск от изтичане на масло в околната среда.

Инвестицията на EVN България в новите съоръжения ще възлиза на около 3,5 млн лв. Първата доставка от 27 трансформатора е вече направена.

ЦЕРБ спечели проекта в консорциум с чешката фирма производител с над 100-годишна история - BEZ Братислава. Българското предприятие се съревновава с 8 фирми, сред които световното име Siemens.


ЦЕРБ е най-старото и най-голямо предприятие за енергийни ремонти у нас. Създадено е през 1948 г., а през 2001 е приватизирано. Специализира в производство, диагностика, поддръжка и ремонт на въртящи се електрически машини и трансформатори, вибродиагностика и балансиране, превоз на тежки извънгабаритни товари. Над 70% от дейността на компанията е в чужбина.

EVN България извършва своята дейност на територия от близо 42 000 km2 и снабдява с електроенергия 1,5 млн. потребители в Югоизточна България. Компанията е част от австрийския концерн EVN AG, който обслужва 14 млн. клиенти в общо 21 страни.