80 държави поддържат терористите в Сирия
Секция: Коментари
22 Февруари 2016 09:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
80 държави поддържат терористите в Сирия

/КРОСС/ Сирийският президент Башар ал-Асад пред испанския El Pais

Превод на интервюто (със съкращения): Михаела Иванчева, a-specto.bg

За да бъде спрян бежанският поток, Западът трябва да вдигне ембаргото, а Турция да спре да инфилтрира терористи в страната. Това заяви сирийският президент Башар ал-Асад пред испанския вестник El Pais.

През март се навършват пет години от протестите в Сирия през 2011 г., след които последва една от най-кървавите войни в историята на Близкия изток. Най-малко 260 000 души са загинали в конфликта, според Организацията на обединените нации (ООН). Пет милиона са потърсили убежище в други страни. Европа е приела един милион бежанци в една от най-тежките хуманитарни кризи на века. През изминалата година три хиляди души са се удавили в опит да прекосят Средиземно море.

Башар ал-Асад, който става президент на страната през 2000 г., след смъртта на баща си, скоро след разпалването на протестите през март 2011 г. губи контрол над голяма част от страната. Големи градове като Хомс и Алепо попадат в ръцете на бунтовническите милиции. Наскоро сирийската армия успя да си върне тези ключови позиции. Подкрепяна от руските въздушни бомбардировки, сирийците предприеха офанзива с цел да пресекат маршрутите за доставки от Турция към бунтовниците.

На 12 февруари САЩ и Русия обявиха, че е постигнато съгласиe за спиране на огъня в Сирия и за подновяване на мирните преговори.

Дни преди заседанието в Женева на специална работна група за прекратяване на военните действия в Сирия, сирийският президент даде интервю пред испанския вестник El Pais.

El Pais: Тази седмица Вие дадохте разрешение за хуманитарна помощ в седем обсадени области. Твърди се, че най-малко 486 000 души живеят там, някои от тях повече от три години. Защо тази хуманитарна помощ се случва толкова късно?

Асад: Всъщност, това не се случва сега. Там е така от началото на кризата. Ние не поставяме ембарго върху която и да е област в Сирия. Има разлика между ембарго и обсада на армията заради терористи. Проблемът в тези области е, че бунтовниците взеха храната и препитанието на хората и го дадоха на своите съмишленици или я продават на много високи цени. Сирийското правителство никога не е отнемало правото на който и да е регион да получи помощ, това включва и области, контролирани от ДАЕШ, като град Ракка в северната част, вече от три години под контрола на ДАЕШ, а преди това на Джабхат Ал-Нусра (местният клон на Ал Кайда). Ние и до днес изпращаме пенсиите и заплатите на хората там, както и ваксини за децата им.

El Pais: Значи храна и заплати все още отиват в Ракка и други области, контролирани от ДАЕШ?

Асад: Точно така. Изпращаме помощ за град Ракка, защото смятаме, че като правителство ние сме отговорни за всеки сириец. Как може да не го направим и в останалите области? Това би било противоречие. Както казах, това не е от скоро. Ние никога не сме забранявали храна и помощ за засегнатите области.

El Pais: Примирие бе обявено от Русия и САЩ. Дали правителството на Сирия е готово да спази прекратяването на военните операции?

Асад: Определено, ние заявихме, че сме готови, но това не е достатъчно. Важно е какво наистина се случва на територията на страната. Прекратяване на огъня не е правилната дума. Прекратяване на огъня е между две армии или две страни - в нашия случай е по-добре да се каже прекратяване на враждебност или спиране на операциите. Първата стъпка към примирието е разбира се прекрaтяването на огъня, но има други допълващи и по-важни фактори. Трябва де се попречи на терористите да използват примирието за подобряване на ситуацията си. Трябва да се попречи на други страни, в частност Турция, да изпращат още терористи, оръжие или друг вид логистична подкрепа за терористите в Сирия. Има резолюция на ООН, или резолюция на Съвета за сигурност, по отношение на този въпрос, която не е изпълнена. Ако не се изпълнят тези изисквания за прекратяване на огъня, то това примирие няма да доведе до стабилност; то ще предизвика повече хаос в Сирия, то може да доведе до фактическо разделяне на страната.

El Pais: Тоест това ще доведе до повече военни действия срещу определени въоръжени групировки въпреки прекратяването на огъня?

Асад: Да разбира се, като ДАЕШ, Ал-Нусра и други организации или терористични групи, които принадлежат към Ал Кайда. Сирия и Русия обявиха четири имена на терористични групи: Ахрар ал-Шам и Джаиш ал-Ислам (Армията на исляма) и Ал-Нусра и ДАЕШ.

El Pais: Вашите сили са обградили Алепо. Това е една от ключовите крепости на опозицията. Кога очаквате да установите пълен контрол над този град?

Асад: Всъщност ние сме в сърцето на града, така че голяма част от града е под контрола на правителството. Повечето жители емигрираха от райони, контролирани от екстремисти, към области под покровителството на правителството. Така че не става въпрос за пълен контрол над града, а да се затворят пътищата между Турция и терористичните групи. Това е сега целта на битките в Алепо и ние наскоро успяхме да затворим основните пътни артерии. Разбира се, това не е пълна блокада между Алепо и Турция, но прави връзката между Турция и терористите много по-трудна. По тази причина Турция започна да обстрелва кюрдите.

El Pais: Какво следва след Алепо? Готова ли е сирийската армия да настъпи в Ракка, така наречената столица на ДАЕШ?

Асад: По принцип трябва да отидем навсякъде, но сега се бием на повече от 10 фронта в Сирия. Неотдавна напреднахме към Ракка, но все още сме далеч от града. Така че, по принцип, да, ние се движим към Ракка и други области, но напредъкът зависи от резултатите от различните битки, които водим сега.

El Pais: Русия започна агресивна кампания с въздушни бомбардировки на ключови опозиционни укрепления. Това бе повратна точка в конфликта. Някои твърдят, че имате надмощие сега. Смятате ли, че бихте могли да го направите без чужда помощ?

Асад: Определено руската и иранската подкрепа са от съществено значение за напредъка на нашата армия. Да се ​​каже, че не бихме могли да го постигнем е хипотетичен въпрос, на който никой не знае истинския отговор. Но ние определено се нуждаем от тази помощ поради една проста причина: защото повече от 80 страни подкрепяха тези терористи по различен начин, някои от тях директно с пари, с логистична подкрепа, с въоръжение. Други страни ги подкрепяха политически, в различни международни форуми. Сирия е малка страна. Бихме могли да се борим, но в края на краищата има неограничена подкрепа за тези терористи. Определено се нуждаем от международна подкрепа. Но отново, това е хипотетичен въпрос, на който не мога да отговоря.

El Pais: Относно руските въздушни бомбардировки, загрижен ли сте за цивилните жертви? В понеделник е имало атентат в болница и 50 души са били убити. САЩ  твърдят, че руснаците са причинили атентата.

Асад: Други служители в САЩ заявиха след това, че не знаят кой го е направил. Тези противоречиви изявления са често срещани от страна на САЩ, но никой няма доказателство за това, кой го е направил и как се е случило. По отношение на жертвите, разбира се това е проблем при всяка война. Разбира се, аз се чувствам много тъжен за всеки невинен цивилен, който умира в нашия конфликт, но това е война. Всяка война е лоша, не съществува добра война, защото винаги има цивилни и невинни хора, които плащат цената.

El Pais: Как обяснявате на хората си, на сирийците, че има чужда армия, чиито операции могат да костват живота на цивилни?

Асад: Не, не. Ние не разполагаме с никакви доказателства, че руснаците са нападнали цивилни цели. Те са много точни в своите цели и винаги атакуват базите на терористите. Всъщност, американците са тези, който убиха много цивилни в североизточната част на Сирия, а не руснаците.

El Pais: Като става въпрос за чужди армии, как бихте реагирали, ако Турция и Саудитска Арабия реализират твърденията си, че ще изпратят войски в Сирия под предлог, че ще се борят с Ислямска държава?

Асад: Както казахте, под предлог. Ако това се случи, ние ще се отнесем с тях като с терористи. Ще защитаваме страната си. Това е агресия. Те нямат никакво право да се намесват в Сирия, нито с политически, нито с военни средства. Това е нарушение на международното право и като сирийски граждани единственият избор, който имаме е да се борим и защитаваме.

El Pais: Турция започна бомбардировките в Сирия от тяхна територия.

Асад: Точно така, а преди бомбардировките Турция изпращаше терористи. Същото е, целта е една и съща, ефектът е същият, само подходът е различен. Така че, Турция е замесена в Сирия от самото начало.

El Pais: Саудитска Арабия се опита да обедини опозицията в конференция в Рияд. Някои хора, свързани с Ал Кайда са присъствали на тези срещи. Разпознавате ли някоя от бунтовническите групи като легитимна страна, с която може да се преговаря?

Асад: Имате предвид бунтовниците, които се борят на територията на страната?

El Pais: Да.

Асад: Не. От правна гледна точка и чисто конституционно всеки, който може да насочи картечница срещу хората и срещу правителството е терорист - във вашата страна, в моята страна, във всяка страна по света. Те могат да станат легитимни страни, когато се откажат от въоръжението си и се присъединят към политическия процес.

El Pais: Значи ли това, че хората, които се борят, могат да се завърнат, ако свалят оръжието?

Асад: Ще им дадем амнистия. Това се е случвало през последните две години и продължава да се случва с ускорени темпове. Много от тях са се отказали от оръжието и някои са се присъединили към сирийската армия сега и се борят срещу ДАЕШ.

El Pais: Някои твърдят, че има 35 000 чуждестранни джихадисти. Четири хиляди са дошли от Европа. Какво ще се случи с тези хора, ако сирийската армия ги залови?

Асад: На първо място, ние ще се отнесем с тях като с всеки друг терорист. От правна гледна точка за терористите няма разграничение между националностите, но ако става въпрос за екстрадиране, това трябва да стане посредством институциите на двете страни.

El Pais: Ако сирийското правителство си върне контрола върху цялата територия на страната, бихте ли започнали политически процес? Бихте ли се кандидатирали отново?

Асад: Първото и естествено нещо е да се състави правителство, правителство на националното единство и всяка политическа партия да има възможност да се присъедини, ако има волята. Това правителство трябва да се подготви за нова конституция. Бъдещето на Сирия, решението на вътрешните проблеми на страната - изключвам външната подкрепа на терористи - трябва да се обсъдят на ниво конституция. Сирийският народ трябва да гласува тази нова конституция. Според нея трябва да има предсрочни парламентарни избори. Някой спомена президентски избори. Ако сирийският народ или различните партии искат да има избори, това ще се случи.

El Pais: Къде се виждате след 10 години?

Асад: Най-важното е как аз виждам моята страна, защото аз съм част от нея. Ако успея на спася Сирия като президент, Сирия да е стабилна и аз да успея да спася страната си - това е моята работа сега, това е моето задължение.

El Pais: Все още ли искате да бъдете на власт след 10 години?

Асад: Не това е моята цел. Не ме интересува дали ще съм на власт. Ако сирийският народ иска аз да съм начело, ще бъда.

El Pais: Целият свят бе шокиран от образа на 3-годишния Айлан Кюрди, сирийски бежанец, чието тяло бе изхвърлено на турски плаж. Как се почувствахте, когато видяхте това?

Асад: Това е една от най-тъжните последици от сирийския конфликт - хората, които напускат страната си по различни причини. Но ако оставим чувствата настрана, въпросът на сирийския народ към нас е: ние какво ще правим? Какви мерки са предприети да се даде възможност на тези бежанци да се върнат в страната си или въобще да не я напускат? Имате две причини за тази бежански поток. Първата от тях, с която трябва да се справим е, разбира се, тероризмът. Втората причина е ембаргото върху Сирия, наложено от страна на Запада, най-вече САЩ, което усложнява живота на хората тук, особено в сектора на здравеопазването. Трябва да се справим с тези два фактора, за да може тази трагедия да не се проточи в продължение на дълъг период от време.

El Pais: Почти пет милиона бежанци са избягали от Сирия, според статистиката на международни агенции. Един милион са преминали в Европа. Какви гаранции имат тези хора, че ще могат да се върнат свободно в страната си, без страх от репресии?

Асад: Разбира се, че могат да се върнат. Това е тяхно право, освен ако не са терористи или убийци. Мисля, че голям брой от тях са привърженици на правителството и напускат защото стандартът на живот в страната се е вложил драстично през последните няколко години. Разбира се, те могат да се завърнат без страх, че правителството ще предприеме действия срещу тях. Искаме хората да се върнат в Сирия.

El Pais: Какво може да направи сирийското правителство, за да се спре този поток от бежанци. Какво може да се направи?

Асад: Както казах, не става въпрос само за Сирия, а и за останалата част от света. Преди всичко Европа трябва да вдигне ембаргото над сирийския народ. В момента те не налагат ембарго върху сирийското правителство, те налагат ембарго върху сирийския народ. Второ, Турция трябва да спре изпращането на терористи в Сирия. На трето място, като правителство ние трябва да се борим с терористите и да създадем условия за живот, за да могат сирийците да останат в страната си. Това е единственият начин, по който можем да убедим хората да се върнат в страната си. И аз съм сигурен, че повечето от тях искат това.