У. Еко: Mac е католически, MS-DOS – протестантски
Секция: Анализи
25 Февруари 2016 19:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
У. Еко: Mac е католически, MS-DOS – протестантски

/КРОСС/ Първият казва на потребителя какво да прави, вторият предвижда свободна интепретация на текстовете

През 1994 г. Умберто Еко пише в седмичната си рубрика в списание Espresso: „Никога не се е разсъждавало достатъчно около новата борба на религии, която променя тайно съвременния свят. Факт е, че светът вече се дели на потребители на компютри Macintosh и на потребители на компютри, съвместими с оперативната система MS-DOS. Мое дълбоко убеждение е, че Macintosh е католически, а DOS - протестантски. Даже напротив, Macintosh е католически контрареформистки и съдържа доста от ratio studiorum на йезуитите (от латински - учебен план. Документът, който официално установява правилата за формирането на йезуитите през 1599 г. - б.р.)
Той е весел, приятелски, примирителен, казва на потребителя стъпка по стъпка какво трябва да прави, за да достигне - ако не небесното царство - до момента на крайното принтиране на документа. Той е вероучителен. Същността на разкриването става посредством разбираеми формули и разкошни икони. Всички имат право на спасение.
DOS е протестантски, даже калвинистки. Предвижда свободна интерпретация на текстовете, изисква лични и изстрадани решения, налага тънка херменевтика, взема предвид като даденост, че спасението не е за всички. За да накараш системата да функционира, се изискват лични действия за интерпретация на програмата - далече от бароковото общество на ликуващите, потребителят е затворен в самотата на вътрешната си ярост.
Някои ще ми отговорят, че с преминаването към Windows вселената на DOS се е доближилa до контрареформистката толерантност на Macintosh. Да, вярно е, но Windows е нещо подобно на схизма от англикански тип, големи церемонии в катедралите, но и възможности за внезапни връщания към DOS, за да се променят голям брой неща на базата на странни решения: в крайна сметка духовници могат да стават и жени, и гей. Естествено, католицизмът и протестантството на двете системи нямат нищо общо с културните и религиозните позиции на потребителите. Човек обаче може да се запита дали в далечен период от време използването на една вместо на друга система не води и до дълбоки вътрешни промени."
През 1999 г. Еко допълва есето си: „Междувременно нещата се промениха. Разните releases превърнаха Windows 95 и 98 в определено католическо-консервативен заедно с Mac. Факелът на протестантството премина в ръцете на Linux. Но опозицията остава в сила".