ЕК отпуска 700 милиона евро заради мигрантската криза
Секция: СВЯТ
02 Март 2016 10:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ЕК отпуска 700 милиона евро заради мигрантската криза

/КРОСС/ Очаква се Европейската комисия да одобри отпускането на общо 700 милиона евро за следващите три години за хуманитарна помощ за страни от Европейския съюз.

На първо време част от парите ще бъдат предназначени за Гърция, която има сериозни проблеми със справянето с мигрантския поток.
Драматичната ситуация по т.нар. "Балкански път" на мигрантите принуди Европейската комисия да предприеме спешни мерки.

Еврокомисарят за хуманитарната помощ Христос Стелианидис ще предложи отпускането веднага на триста милиона евро и на още 400 милиона през следващите две години. Тези пари ще се използват от всички страни от Европейския съюз в случаи на хуманитарни кризи.

В момента в Гърция има около 20 хиляди мигранти, дошли главно от Турция, които искат да се придвижат на север към Западна Европа. Те не могат да направят това, след като Австрия обяви, че ще приема едва по 80 души на ден.

Това принуди останалите страни по веригата също да намалят драстично броя на мигрантите, които приемат, защото нито една държава не иска да се превърне в чакалня.

Част от мигрантите са бежанци от войната в Сирия, но друга част не отговарят на условията за получаване на убежище, а и често не искат да бъдат регистрирани и да останат в страна, различна от Германия. Безконтролното движение на големи маси хора постави на изпитание Шенгенското пространство без граници.

Парите ще бъдат осигурени от преразпределяне на многогодишния европейски бюджет и няма да засегнат средствата за хуманитарна помощ за държави извън Европейския съюз.

В Брюксел в понеделник ще има среща на върха Европейски съюз - Турция, на която се очаква да бъде изискано от Анкара да изпълнява ангажимента, който вече пое, за драстично намаляване броя на мигрантите, отправящи се към Гърция.