Откритието на Фондация “Стоян Камбарев” Андрей Хамбарски с уникална изложба
Секция: КУЛТУРА
07 Март 2016 12:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Откритието на Фондация “Стоян Камбарев” Андрей Хамбарски с уникална изложба

/КРОСС/Младият автор Андрей Хамбарски представи най-новата си изложба „Може би са Те" в Галерията за съвременно изкуство УниКредит Студио. Творбите, създадени от тел, впечатляват с креативност и въображение.

През 2015 г. Андрей беше номиниран за Награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев" и спечели специалния приз на УниКредит Булбанк в престижната арт селекция, а именно възможността за създаване на самостоятелна изложба и издаването на луксозен каталог към нея. Днес тя е факт, благодарение на мисията на Фондация "Стоян Камбарев" - да подкрепя творческите проекти и мечтите на всички номинирани и наградени млади таланти.

„Чрез телта графиката намира своя триизмерен израз. Моята цел е да се даде свобода на зрителя и неговото въображение - сам да си поиграе с образа и да намери своя смисъл и завършек на това, което вижда" - каза младият художник Андрей Хамбарски. За него идеята на репродукциите от тел е да се погледне от различен ъгъл на нещо добре познато. Да се провокира зрителят да преоткрие известните творби, да участва в дорисуването и изграждането на картините. Любопитно е, че всяка творба е изработена от едно единствено парче тел.

Изложбата показва едни от най-известните картини на Ван Гог, Салвадор Дали, Леонардо да Винчи, Тициан и др., пресъздадени от тел. Посетителите могат да видят телените репродукции на „Звездната нощ" на Ван Гог, „Венера Урбинска" на Тициан и култовия „Вик" на Едвард Мунк. Освен картини на световни художници, Андрей Хамбарски представя и портрети на знакови български и световни личности като Радой Ралин, Валери Петров, Георги Минчев, Мерилин Монро и Елвис Пресли. Зрителят може сам да довърши картината като се заиграе с телените сенки на светлината на фенерче или дори мобилен телефон. Tова демонстрираха по оригинален начин два модела, облечени в телени рокли, по време на стилното откриване на изложбата, което събра много приятели и ценители на визуалното изкуство.

" Огромен талант и труд са необходими за реализацията на тази различна и провокативна изложба и аз съм много щастлива, че Андрей е откритие точно на Фондация "Стоян Камбарев"- каза Деси Тенекеджиева. „Ценното е, че той е комплексен творец и работи в широки сфери на изобразителното и сценичното изкуство, но е намерил своя уникален стил с телта, който го отличава от общата маса художници" - добави още тя и сподели, че първата откупка от изложбата ще бъде именно от Фондацията.

„Инвестираме в това арт пространство в сърцето на София, за да показваме на публиката обещаващи млади таланти, с което им даваме тласък за още по-големи успехи. Всеки път, когато посещавам изложба в УниКредит Студио, оставам приятно изненадан от фантазията и уменията на авторите, които се представят" - коментира на откриването г-н Андреа Казини, главен оперативен директор и заместник-председател на управителния съвет на УниКредит Булбанк, който закупи теления портрет на Мерилин Монро за личната си колекция.