Предстоящи събития в страната за утре, 10 март
Секция: БЪЛГАРИЯ
09 Март 2016 20:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Предстоящи събития в страната за утре, 10 март

/КРОСС/ ***

Баку.
Държавният глава Росен Плевнелиев ще вземе участие в Четвъртия глобален форум „Изграждане на многополюсен свят", който ще се проведе в столицата на Азербайджан Баку.

***
Цюрих.
Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин ще участва в бизнес форум в Цюрих, Швейцария. Тема на срещата ще бъдат възможностите, които България предоставя като аутсорсинг дестинация.

***
Берлин.
Министърът на туризма Николина Ангелкова участва в откриването на най-голямото световно туристическо изложение за професионалисти и масова публика ITB Берлин 2016. На официалната церемония ще присъства и парламентарният държавен секретар на федералната република Ирис Глайке. От 14 ч., министър Ангелкова ще даде медиен брифинг на изложбения щанд на България (#101, зала 15.1), на който ще представи инициативите на министерството за утвърждаването на България като целогодишна туристическа дестинация.

***
София.
От 9 ч. Народното събрание ще проведе редовното си заседание.

***
София.
От 9 ч. в зала на Дома на Европа, ул. „Г. С. Раковски" 124 ЕК ще се проведе форум за представяне на Доклада за социално-икономическото развитие на България. Основните заключения на доклада ще бъдат представени от Ищван Секели, директор в Генерална дирекция „Икономически и финансови въпроси" и от Стефан Улсон, директор в Генерална дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване" на Европейската комисия.


***
София.
От 9 ч. в София, х-л Бристол КТ "Подкрепа" ще бъде домакин и съорганизатор на двудневен международен семинар на тема "Активизиране на социалния диалог и националните индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа".


***
София.
От 9 ч. в зала „Роял" на София Хотел Балкан, ще бъде проведена 17-та конференция по е-управление "Големите промени в електронното управление". Конференцията се провежда под патронажа на г-жа Румяна Бъчварова, заместник министър-председател по коалиционна политика и държавна администрация и министър на вътрешните работи, със съдействието на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията и Национално сдружение на общините в Република България.

***
София.
От 9.30 ч. ще се проведе редовно заседание на ВСС.

***
София.
От 10 ч. централния офис на КСБ ще бъде открит форум от инж. Светослав Глосов - председател на УС на Камарата. Зам. министър-председателят по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев ще представи основните моменти в приетия нов Закон за обществените поръчки.В дискусията ще вземат участие и Ивелина Василева - министър на околната среда и водите, Деница Николова - зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството, Петър Кънев - председател на парламентарната Комисия по икономическа политика и туризъм, Малина Крумова - и.д. директор на Дирекция „Централно координационно звено", Министерски съвет, Миглена Павлова - изп. директор на Агенцията по обществени поръчки (АОП), Иво Кацаров - главен секретар на АОП, Елеонора Николова - и.д. директор на Центъра за превенция и противодействия на корупцията и организираната престъпност, Андрей Цеков - зам.-председател на УС на КСБ, представители на Столичната община, ПУДООС, Министерството на земеделието и храните, Държавен фонд „Земеделие", Сметната палата, Агенцията за държавна финансова инспекция и др.


***
София.
От 10.30 ч. в Министерството на външните работи, зала 101, ще се проведе пресконференция по повод Седмицата на Франкофонията, организирана в България по случай Международния ден на Франкофонията - 20 март. В пресконференцията ще участват Жан-Жак Сегара, съветник по въпросите на образованието, науката и културата в посолството на Френската република в България, Кирил Добрев, заместник-председател на българската парламентарна делегация към Парламентарната асамблея на Франкофонията, Борис Станимиров, член на същата делегация, Рени Йотова, ръководител на Франкофонския регионален център за Централна и Източна Европа, Петко Стайнов, ръководител на Антената на Университетската агенция на Франкофонията, проф. Анна Кръстев, ръководител на Департамент „Политически науки" на НБУ и председател на Асоциацията на носителите на академични палми в България, както и посланик Александър Савов, национален кореспондент за Франкофонията в МВнР.


***
София.
От 11 ч. пред паметника на Димитър Пешев в София до храм „Свети Георги Победоносец", ъгъла на бул. „Патриарх Евтимий" и ул. „Княз Борис I" ще се проведе възпоменателна церемония и поднасяне на цветя по повод Деня на спасение на българските евреи и ще бъде почетена паметта на жертвите от Холокоста.


***
София.
От 11 ч. в зала "Родина" на ст. "Васил Левски" ще се проведе пресконференция с участието на Радослав Янков и Александра Жекова.


***
София.
В 11 ч. в хотел „Акорд" ще се проведе националната кръгла маса децата, заедно с възрастните, ще представят резултатите от проведените срещи и инициативи, ще бъде обсъдена ефективността на съвместната работа и ще бъдат поставени цели за бъдещото развитие на детското участие в на общинско ниво.
Поканени за участие са и експерти от специализирани комисии в Народното събрание, Министерство на образованието и науката, Държавната агенция за закрила на детето и Съвета на децата към ДАЗД, Министерство на младежта и спорта, Омбудсмана на Република България, УНИЦЕФ, Национална мрежа за децата и МЕГАФОН, Национално сдружение на общините в Република България и др.


***
София.
На 10 и 11 март 2016 г. в парк-хотел „Витоша" (ул. Росарио 1), гр. София, ще се проведе конференция „Правоспособност и достъп до правосъдие за хора с интелектуални затруднения".Конференцията се организира от партньорите по проект AJUPID, Министерство на правосъдието, Министерство на труда и социалната политика, Национален алианс за социална отговорност (НАСО), Българска асоциация за лица с интелектуални затруднения (БАЛИЗ) и Български център за нестопанско право (БЦНП).

***
София.
От 11 ч. в Литературен клуб "ПЕРОТО" ще се проведе пресконференция по повод Създаването на Творческата академия „Валери Петров". Национален дворец на културата създава Творческа академия "Валери Петров", която има за цел да развива уменията на нови таланти в областта на прозата, поезията, кино и телевизионния сценарий. Академията ще стартира в началото на месец април.

***
София.
От 14 ч. в църквата „Света София" ще се състои опелото на българският писател Любен Петков.

***
София.
От 16 ч. в Червената къща, инициативата „Зелени закони" организира поредния си дебат на граждани и политици на тема „Промените в Закона за горите - 6 месеца по-късно" . На събитието ще присъстват доц. Георги Костов - зам.-министър Министерството на земеделието и храните (МЗХ), инж. Тони Кръстев - изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по горите към МЗХ, Румен Желев, народен представител от ПП „ГЕРБ" и член на Комисията по земеделие и храни в 43-то НС, проф. Иван Станков, народен представител от ПГ АБВ и зам.-председател на Комисията по земеделие и храни в 43-то НС, Димитър Делчев, народен представител от ПГ Реформаторски блок в 43-то НС, доц. Христо Михайлов, експерт и член на ИС на ПП АБВ, Тихомир Томанов - Национално сдружение на общините - собственици на гори и земи от горския фонд.


***
София.
От 17.30 ч. в залата на военния клуб ще се проведе вечер под надслов „Героите от Балканската война", посветена на 103 години от Одринската епопея и по случай Празника на Артилерията.

***
София.
От 18 ч. в Гранд Хотел София, ет. 2, зала София ще бъдат връчени наградите „Златна мартеница", които се връчват на водещи български компании - производители на стоки и услуги, за заслуги в определени категории. На събитието ще присъстват министърът на икономиката - Божидар Лукарски и министърът на земеделието и храните - Десислава Танева.

***
Банско.
Банско ще е домакин на олимпийския младежки зимен фестивал, който ще се състои от 10 до 12 март.

***
Бургас.
От 17 ч. в Дома на писателя с фотоизложба ще бъде открито Петото издание на националния конкурс за поезия „Христо Фотев".

***
Бургас.
От 18 ч. в Бургаската художествена галерия "Петко Задгорски" ще бъде открита изложба по повод 70 години от създаването на галерията. -прес

***
Бургас.
От 18.15 ч. в актовата зала на ГМНЕ „Гьоте" ще бъде представен филма "Да помним" на Центъра за еврейско-българско сътрудничество „Алеф", по повод 73 години от спасението на българските евреи от лагерите на смъртта.


***
Варна.
От 10 ч. в зала „Варна" в сградата на община Варна ще се проведе тематична среща- дискусия по проект „Съдебните заседатели - активни граждани за реално участие в правосъдието".

***
Велико Търново.
В Център „Амалипе" продължава семинарът на тема „Проучване в общността".

***
Велико Търново.
От 10.30 ч. в сградата на Професионална гимназия по моден дизайн ще се проведе училищния кръг на Националното състезание "Най-добър млад фризьор и гримьор".

***
Велико Търново.
От 11 ч. в Зала 302 в сградата на Община Велико Търново ще се проведе пресконференция за реализираните инфраструктурни проекти, финансирани със средства от европейския фонд „Солидарност".

***
Велико Търново.
От 17.30 ч. в Изложбени зали „Рафаел Михайлов" ще бъде открита изложба „Абстракт", по общ проект на ВТУ „Св.Св.Кирил и Методий" и Софийски университет.

***
Велико Търново.
От 17.30 ч. в голямата зала на Община Велико Търново ще бъде представен филмът „Сребърна Янтра 2015".

***
Велико Търново.
От 19 ч. в голямата зала на Музикално-драматичен театър "Константин Кисимов" ще бъде представена оперетата „Царицата на чардаша" от Имре Калман.

***
Велико Търново.
От 20 ч. в клуб „Мелон" Теодосий Спасов ще изнесе концерт под надслов „Дунавско братство".

***
Видин.
От 10.30 ч. в Областна администрация-Видин, заседателна зала №1, ще заседава Областната комисия по безопасност на движението по пътищата. Заседанието ще ръководи заместник областният управител Албена Георгиева.

***
Видин.
От 12 ч. в Офиса на Илияна Йотова във Видин ще се проведе пресконференция на групата на БСП в Общински съвет-Видин .

***
Видин.
От 17 ч. в залата за изяви на отдел „Заемна за възрастни" в Регионална библиотека „Михалаки Георгиев" ще се проведе официално откриване на трета самостоятелна изложба на Радостин Иванов, под надслов „Северозапад III".

***
Враца.
От 10 ч., в Конферентната зала на Общински съвет - Враца, ще бъде представен проект „Национална кампания за пациентски политики" на Националното пациентско обединение „Конфедерация Защита на Здравето" по тематична област „Демокрация, права на човека и добро управление".

***
Горна Оряховица.
От 17.30 ч. в камерна зала на НЧ „Напредък -1869" ще се проведе концерт на Музикална школа при НЧ „Напредък - 1869", озаглавен „В очакване на пролетта".

***
Горна Оряховица.
От 9 ч. в спортна зала „Никола Петров" ще се проведе Областно първенство по хандбал за юноши и девойки XI-XII клас от Ученически игри 2015-2016 година.

***
Кюстендил.
От 11 ч. в залата на областна администрация ще се проведе отчетно събрание на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

***
Кюстендил.
От 17.30 ч. в киносалона на общинския театър ще бъде прожектиран документален филм във връзка със спасяването на българските евреи.

***
Монтана.
Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" - МВР провежда учение на тема „Защита при наводнения" по проект EU MODEX 2015-2016 LOT-2. В периода 10-13 март 2016 г. на територията на област Монтана се провежда учение с участието на Модули за изпомпване на вода с голям капацитет от Германия, Литва, Латвия и Естония и Модул за пречистване на вода от Унгария (60 души).

***
Пловдив.
От 9 ч. в 1 зала на Пловдивския апелативен съд ще бъде гледано дело по жалба на Иван Ангелов и на частните обвинители срещу присъда на Пловдивския окръжен съд, с която беше осъден на три години лишаване от свобода и отнемане на право да управлява МПС за четири години. Ангелов е признат за виновен в това, че при управление на МПС е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил смъртта на Бисер Йорданов.


***
Пловдив.
От 9 ч. в 5 зала на Плодивския окръжен съд ще бъде гледано дело срещу Александър Ч. по обвинение в умишлено убийство.

***
Пловдив.
От 9.30 ч. в Пловдивския районен съд ще бъде гледано дело срещу Десислав В. по обвинение в блудство, чрез употреба на сила и заплашване. Това е първо заседание по делото.

***
Пловдив.
В 14.30 ч. в заседателната зала на Община Пловдив председателят на ОЕБ „Шалом" Максим Бенвенисти ще връчи Специалния почетния знак на Организацията на кмета на Пловдив Иван Тотев, а чрез него, като израз на благодарност - на гражданите на Пловдив, които с риск за живота си са спасили своите сънародници евреи от смърт в концентрационните лагери по време на Втората световна война.
***
Пловдив.
От 18 ч. в залата на Дружество на пловдивските художници ще бъде представена изложба на творческото обединение Група "26-5". От 11.30 ч. на същото място ще се проведе пресконференция по повод експозицията.

***
Разград.
От 10.30 ч., в зала 712 на Областна администрация Разград ще се проведе редовно Общо събрание на Асоциация по В и К на обособената територия, обслужвана от „Водоснабдяване и канализация" ООД, гр. Исперих.

***
Разград.
От 13.30 ч., в зала 712 на Областна администрация Разград, ще се проведе заседание на Постоянната областна епизоотична комисия.