27 млн. лева губи икономиката заради мускулно-ставни заболявания
Секция: Здраве
20 Март 2016 10:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
27 млн. лева губи икономиката заради мускулно-ставни заболявания

/КРОСС/ Мускулно-ставните заболявания са на трето място сред причините в България за отсъствие от работната среда. 27 млн. лв. са загубите за икономиката, заради отсъствието от работа на тези хора. Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит и Асоциацията за развитие на медицинската общност обсъдиха в Боровец социална значимост на ревматичните заболявания и бъдещето в лечението им.

Роза Чеглайска - председател на пациенската организация Асоциация на пациентите с ревматоиден артрит" и пациент с артрит сподели, че вече години се опитва да обясни каква е социалната значимост на заболяването: Няма никаква информираност. Това е нашата мисия, това енашата цел на нашата организация. Ние правим семинари, обясняваме на хората. На всяка комисия има наш координатор - и в трите комисии и в Пловдив, и в София, и във Варна. Една комисия какво значи за хората? Това е едно изтезание".

60 на сто от хората стигат от трайна нетрудопсопобност вследствие на мускулно-ставни заболявания. Д-р Наталия Маринова - ревматолог в частна болница посочи: "Най-големите разходи се дължат на загубата на работопособност. Поне 50 процента от пациентите се инвалидизират в първите 10 години и затова ние трябва да бъдем нащрек и още в първите години да отрежем главата, както се казва, на това заболяване".

Българските пациенти се лекуват с всички съвременни лекарства, които съществуват.