Варненска библиотека вече обслужва електронно читатели
Секция: КУЛТУРА
22 Март 2016 09:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Варненска библиотека вече обслужва електронно читатели

/КРОСС/ Читателите на Варненската регионална библиотека "Пенчо Славейков" вече могат да заемат и връщат книги самостоятелно, без участието на библиотекар. Новата електронна система, която прави това възможно, за първи път се прилага в обществена библиотека.

Ако добре знаете кои книги искате да заемете, нямате нужда от допълнителна консултация, но пред гишето се е натрупала опашка, тази система ще ви спести време. Достатъчно е да поставите под четеца читателската си карта, а след това - щрих кода на избраната книга. Информацията се записва веднага и заемането е регистрирано. Получавате разпечатка с датата за връщане и други полезни данни.

Връщането на заетите книги става по същия лесен и сигурен начин - поставеният във фоайето четец ще го отчете без да е нужно да отивате до заемната, дори в извънработно време. Системата пести време не само на читателите, но и на работещите. Така служителите в библиотеката ще имат повече време, за да влязат в ролята си на консултанти или за пренасянето на библиотечния фонд на електронен носител. От всички библиотеки в страната, варненската е с най-голям принос в проекта за обща европейска дигитална библиотека Европеана - повече от 40 000 документа.