Световната банка бори бедността с офшорки
Секция: Анализи
13 Април 2016 14:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Световната банка бори бедността с офшорки

/КРОСС/ Петдесет и една от 68-те компании, на които Световната банка е отпуснала средства през 2015 г. за инвестиции в Африка, използват данъчни убежища, разкри Oxfam. Това е станало чрез клона на институцията за частни заеми.

Анализът на Oxfam се концентрира върху инвестициите на Международната финансова корпорация (МФК) в Африка. Той показва, че тези 51 компании са получили 84% от инвестициите на организацията в региона през 2015 г., а прехвърлянето на средства в офшорки няма никаква видима връзка с основния им бизнес. Документът показва също така, че за 5 години МФК е увеличила над два пъти инвестициите си в компании, които използват данъчни убежища - от 1,2 млрд. долара през 2010 г. до 2,87 млрд. долара през 2015 година.

Разкритията идват броени дни преди пролетните срещи между МВФ и Световната банка във Вашингтон на 13-15 април и в разгара на скандала с Панамските документи, който разкри как известни личности и мощни компании използват офшорки, за да скрият богатството си и да избегнат данъци.

В изследването на Oxfam най-популярното убежище за корпоративните клиенти на МФК е остров Мавриций - 40% от частните компании, които инвестират в Африка имат връзка с острова. За Мавриций се знае, че позволява извършването на „обиколки": това е когато една компания изпраща парите в офшорна зона, а след това ги връща обратно в собствената си страна като чужда инвестиция, с цел да получи данъчни облекчения и други финансови стимули.

Субсахарска Африка е най-бедният регион на света. Той отчаяно се нуждае от приходи от корпоративни данъци, за да инвестира в обществени услуги и инфраструктура. Регионът няма пари да осигури достатъчно обучени акушери, чиста вода или мрежи за комари например, което води до високи нива на детска смъртност - едно на 12 деца умира преди петия си рожден ден.

„Няма логика Световната банка да харчи пари, за да насърчи частни компании да инвестират в „развитие" и същевременно да си затваря очите за факта, че тези компании мамят държавите, като прикриват данъци, които са необходими за борба с бедността и неравенството", казва съветникът по данъчната политика на Oxfam Сузана Риус.

„Групата на Световната банка не трябва да рискува да финансира корпорации, които крият данъци в Африка или където и да е в света. Тя трябва да изгради предпазни механизми, с които да гарантира, че нейните клиенти ще плащат своя справедлив дял от данъците."

МФК инвестира повече от 86 милиарда обществени пари в развиващите се страни между 2010 и 2015 г., а 18,6% от тях се изразходват в Субсахарска Африка. Наред с други сектори, организацията се фокусира върху финансовите пазари, инфраструктурата, земеделието и горите.

Финансовата корпорация без съмнение е лидер в частния сектор заради своята прозрачност, екологични и социални стандарти. Но обществеността все още няма информация къде отива над половината от финансирането, тъй като то се извършва през мъгляви финансови посредници. Организацията е изправена и пред предизвикателствата да измери цялостния ефект от дейността си върху развитието и да гарантира, че проектите, които финансира, не вредят на местните общности. Последният доклад на Oxfam показва, че тя трябва да положи доста усилия, за да гарантира, че нейните клиенти са също и изрядни платци на данъци.

Oxfam призовава МФК да разработи нови стандарти, за да гарантира, че инвестира само в компании, които имат отговорни практики по отношение на корпоративните си данъци. Така например компаниите трябва да бъдат прозрачни в своите икономически дейности, за да е ясно, че плащат справедливи данъци там, където извършват бизнес.

Световната банка и МВФ трябва да работят с всички правителства, за да реформират световната данъчна система и да помогнат да се спре укриването на данъци от страна на богати личности и корпорации. Тези реформи трябва да включват действия, чиято крайна цел е да се сложи край на ерата на данъчните убежища.

Анализът на Oxfam обхваща инвестициите да организацията в Субсахарска Африка между януари 2010 г. и октомври 2015 г.

Международната финансова корпорация, която е член на Групата на Световната банка, е „най-голямата световна институция за развитие, фокусирано изключително върху частния сектор в развиващите се страни".

Избягването на данъци чрез данъчни убежища е все по-честа бизнес практика, която ежегодно лишава бедните страни от около 100 млрд. долара приходи от данъци.

Превод: „Солидарна България"