22 деца се състезават за първото място в конкурса "Работилница за репортери" на Еспресо медия
Секция: БЪЛГАРИЯ
18 Април 2016 18:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
22 деца се състезават за първото място в конкурса "Работилница за репортери" на Еспресо медия

/КРОСС/Победителите в ученическия конкурс на „Еспресо Медия" ще получат своите награди по време на церемония, която ще се проведе на 19.04.2016 г. от 18.30 часа в шоурума на Ситроен България в гр. Божурище, бул. Европа 157, като част от първото издание на форума "Добрият пример на Запад от София".

Над 60 деца от средните училища в Божурище, Годеч, Драгоман, Костинброд, Своге и Сливница приеха предизвикателството да усвояват тънкостите на журналистическата професия в първото издание на конкурса на "Еспресо Медия" - „Работилница за репортери".

В продължение на три месеца те работеха съвместно с екипа на медията и менторите в лицето на професионалното жури в състав - Доника Ризова - автор и водещ на предаването „Медиите ON AIR" по телевизия Bulgaria ON AIR, Максим Майер - редакционен директор на сп. „Мениджър", Ивa Дойчинова - водещ на предаването „Ива от сутрин до обед" по радио FM+.
Като част от своето обучение като репортери, те получаваха конкретни задачи и указания и представиха свои разработки във всички водещи журналистически жанрове - репортаж, новина, хроника, есе, портрет, интервю и др., като най-доброто, подготвено от тях, бе публикувано на страниците на информационния портал за региона "Еспресо нюз".

Екипът и журито номинираха 22 деца, oт които ще бъдат избрани победителите в конкурса, като сред тях има ученици от всичките шест общини.

Oт община Божурище, училище СОУ „Летец Христо Топракчиев" участие взеха 3 деца, като 2 от тях са номинирани за награда.От община Годеч, училище СОУ "Проф.д-р Асен Златаров" има само един представител, който достойно се бори в обучението-конкурс и също е номиран за награда.Участниците от община Драгоман, училище СОУ „Христо Ботев" бяха 17, като трима от тях са номинирани за отличие. От община Костинброд участие взеха ученици от две училища - от училище СОУ „Д-р Петър Берон" се включиха 12 деца, а ПГ „Св. Георги Победоносец" участие взеха 2 деца. За награда ще се състезават общо 4 представители и на двете учебни заведения. В „Работилница за репортери" от Община Своге също се включиха две училища - ПГ „Велизар Пеев" с 15 участника и СОУ „Иван Вазов" с 1, като за голямата награда ще се борят 4 от тях. В надпреварата за титлата „Еспресо репортер" участие взеха и 10 деца от училище СОУ „Св. Св. Кирил и Методий", община Сливница, като 6 от тях ще участват във финалния етап на надпреварата.
Въпреки че конкурсът бе насочен към учениците от шестте общини, които обхваща медията „Еспресо Нюз" - Божурище, Костинброд, Сливница, Драгоман, Годеч и Своге, той предизвика интерес дори и в община Самоков. Един ученик от СОУ „Отец Паисий", гр. Самоков, прояви интерес в сферата на журналистика и също е номиниран за отличието „Еспресо репортер".

Бъдещите репортери ще получат награди, предоставени от Ситроен, ALBA, ЕМ ДЕ Транс, Милмекс и Маркрит, партньори на "Добрият пример на Запад от София". Плакетите за победителите са изработени от ПГ „Велизар Пеев" гр. Своге.

"Добрият пример на Запад от София" е събитие на "Еспресо медия", което се провежда под патронажа на Росица Иванова, областен управител на София област, домакин - Ситроен България и в партньорство с ИА Кросс, manager.bg, obekti.bg, b2b media и enterprise.bg.