Путин благодари на Назарбаев за решението да проведе Деня на Победата в Москва
Секция: Русия
09 Май 2016 08:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Путин благодари на Назарбаев за решението да проведе Деня на Победата в Москва

/КРОСС/ Решението на президента на Казахстан Нурсултан Назарбаев да проведе Деня на Победата в Москва ще спомогне за укрепването на доверието между двете страни. Това заяви руският държавен глава Владимир Путин по време на разговор с казахстанския си колега, който вчера пристигна в руската столица, предаде ТАСС.

„Несъмнено, това е знак за специалните ни отношения, за съюзните ни отношения. Това е много приятно за нас и ние искаме да ви благодарим. Вашият жест ще укрепи доверието ни и ще създаде добри условия за бъдещото развитие на приятелските ни връзки“, каза Путин.

Руският президент изрази увереност, че руско-казахстанските отношения ще продължават да се развиват многопланово и позитивно и занапред.

Назарбаев на свой ред отбеляза интензивността на двустранните контакти. Той припомни, че до края на май ще се събере висшият съвет на Евразийския икономически съюз, в рамките на който лидерите на двете страни ще имат възможността да обсъдят възникналите въпроси. По-късно в Ташкент ще се проведе и среща в рамките на ШОС.

„Програмата е наситена, с много срещи. Това е правилно, особено в тези трудни времена“, отбеляза казахстанският лидер, като добави, че смята да обсъди с Путин редица актуални въпроси.

Назарбаев поздрави руския президент по случай успешния старт на ракетата от космодрума Восточний. „Дойдох тук специално да ви поздравя за огромния научно-технически успех на Русия – за изстрелването на ракетата от космодрума Восточний“, каза той.

Казахстанския президент отбеляза, че Русия е успяла да построи „супермодерен космодрум“, какъвто малко държави са в състояние да си позволят. „Вие го направихте, вие създадохте история за Русия, която ще се запомни от много поколения. Като наш съюзник и на-близък партньор, аз ви се възхищавам“, каза Назарбаев.