Косачов: Расмусен в Украйна ще бъде само „сватбен генерален секретар“ без военно значение
Секция: Русия
30 Май 2016 08:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Косачов: Расмусен в Украйна ще бъде само „сватбен генерален секретар“ без военно значение

/КРОСС/ Председателят на Съвета на Федерацията на Русия Константин Косачов не вижда политически или военен подтекст в назначаването на бившия генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен за извънщатен съветник на украинския президент Петро Порошенко. Според сенатора „сватбеният генерален секретар“ ще играе роля в личния пиар на украинския лидер, предаде ТАСС.

„В назначаването на генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен за извънщатен съветник на президента на Украйна не бих търсил каквото и да било военно и изобщо практическа значение“, написа депутатът на страницата си във Facebook.

Косачов отбеляза, че напоследък „Украйна има най-остра нужда не от пари отвън, а от внимание отвън“. „Затова повечето й действия са показно шоу. За усилването на външния ефект привличат чужденци, желателно – с гръмки имена. И всичко това се прави във вид на скандал и дори фарс“, пише Косачов.

Във връзка с това сенаторът не вижда смисъл „да се търси в появата на украинската сцена на Расмусен на някакви допълнителни рискове в контекста на ситуацията в Донбас или за отношенията между Русия и Украйна“. „Това е политическа, а не военна фигура. „Сватбеният генерален секретар“ ще работи за личния пиар на Порошенко, а Запада още един „гледащ“ към Киев също напълно го устройва“, счита той.

Депутатът подчерта, че руската страна „не я радва това, че ръководството на съседната страна ще се консултира от още един персонаж, който не се отличава до момента с проруски възгледи“. „Струва  ми се обаче, че това изцяло описва картината на днешния киевски политически елит – по-зле вече няма да стане“, каза той.