Община Бургас и БНБ представят монетните съкровища от различни български епохи
Секция: ЛЮБОПИТНО
30 Май 2016 12:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Община Бургас и БНБ представят монетните съкровища от различни български епохи

/КРОСС/ Община Бургас и Българска народна банка представят първата по рода си изложба, събрала експонати от паричната циркулация по днешните български земи от най-дълбока древност до днес.

Интересната експозиция "История на парите по българските земи" гостува в Културен център "Морско казино", а жителите и гостите на града ще могат да я посетят от 11 юни до 10 септември в зала "Ал.Г.Коджакафалията".

На сантиметри разстояние от посетителите, разположени в защитени витрини, ще бъдат подредени монети и банкноти от различни периоди. Началото на паричната система е показано с домонетни форми, когато за обмен са се използвали бронзови върхове на стрели, последвани от монети на Ликей и Патрай. Място в тази епоха намира още митичният статер на останало анонимно тракийско племе, както и бронзова монета на Севт III. Наред с тях ще бъдат показани монети от гръцките колонии по западния черноморски бряг и монети на македонски владетели - сребърни и бронзови монети от Месамбрия, Аполония, две златни монети - статер на владетелите Филип II Македонски и Александър Велики. Пътешествието във времето продължава с римски и византийски монети на владетелите Никифор Фока, Юстиниан I и златни монети на Алексий I. Изложени ще бъдат монети от времето на Първото и Второто българско царство, сред които на Михаил, Иван Шишман, Мицо Асен, Иван Страцимир. Бургазлии и гостите на града ще могат да се запознаят подробно с Устава на Българска народна банка. Тук ще бъде изложено и копие на проекти на първите български банкноти с номинална стойност 20 лева. Първите български монети емисия 1881г. - 2,5 и 10 стотинки, първите български банкноти от 20 и 50 лева от 1885 година ще бъдат подредени в селекция Княжество България. Годините на Третото българско царство са представени с първите монети на Царство България от 1910 година и златни монети на стойност 20 и 100 лева.Изложбата ще представи паричните знаци на Народна република България , включващи серия от 2 лева, емисия 1981 година - "Мадарски конник", "Славянска писменост", "Въстанието на Асен и Петър", "Цар Иван Асен"," Боянската църква", "Хайдушко движение", "Рилски манастир", "Оборище", "Освобождението", " Съединението", "Бузлуджа", "Република", "Майка с дете" и др. Разходката в историята на парите продължава с монети и банкноти от времето на Демократична България, от 1990 година до новото хилядолетие. Това е време, обхванало периодите на инфлация и хиперинфлация. Посетителите в изложбата ще видят интересни номинали на банкнота от 10 000 лева, емисия от 1997 г., както и монети на стойност 500, 5000, 10 000 лева, емисия 1993г. от серия "ECU". Началото на новото хилядолетие ще бъде представено с монета, емисия 2002 "Сурвакари" на стойност 5 лева, която е първата монета с нанесено оцветяване, монета от 10 лева, емисия 2005 година, с изображение на "Златната маска" и специалната монета с номинал 100 лева, емисия 2007 г., с изображение на "Св. Георги Победоносец".

Изложбата "История на парите по българските земи" ще работи без почивен ден от 10.30 до 20.30 часа, при входна такса - 5 лева за възрастни; 2 лева за ученици, студенти и пенсионери. Хора с увреждания и деца до 7 години влизат безплатно.

* Българска монета на стойност 2,5 стотинки и банкнота с номинал 3 лева са сред интересните експонати